Защо мълчите за Буново, господа политици?
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Защо мълчите за Буново, господа политици?
Харесайте facebook страница ни

Защо мълчите за Буново, господа политици?

Само след няколко дни (на 9 март) се навършват 30 години от кървавия погром на гара Буново - най-големия железопътен атентат в историята на България. Жертви стават седем души - 3 деца и четири жени, а ранените са деветима. Досега нито един политически лидер, премиер или президент не са отделили от скъпоценното си време половин час, за да отдадат почит към жертвите на протурските терористи. Така най-вероятно ще бъде и сега.

Президентът Плевнелиев чинно отдава почит към така наречените жертви на Народния съд и на репресираните. Но няма да отиде на гара Буново, за да остави цвете пред скромния паметник. Той беше сътворен благодарение на усърдието на Общонародния комитет за защита на националните интереси. Негов активист беше Георги Първанов в началото на прехода, но когато стана президент, не намери време да уважи паметта на загиналите. Обикновено на тази дата там идват двайсетина възрастни патриоти с букетчета градински цветя, мълчаливо ги оставят и навярно прехвърлят в паметта си кървавата гледка. Нека си я припомним.

...Било е 9 март 1985 година. Елин Мехмедали Али - тогава с името Емин Маджаров, се качва във влак №326 Бургас - София с две чанти. Едната оставя в купе на вагон за майки с деца, а с другата слиза на гара Сливен. Адската машина се задейства в 21,31 часа, когато влакът тъкмо навлиза в гара Буново. Вагонът е разцепен на две, таванът му липсва, омесени са парчета от трупове, шуртяла кръв, ечали писъци и стонове на ранени. По-късно се установява, че на място са убити седем души, а деветима са ранени. В близост до жп линията на един стълб следователите намират част от мозъка на едно от децата.

По време на процеса се разбира, че турските терористи са искали бомбата да се взриви в тунела „Гълъбец” преди гара Буново. И наистина - една кратка маневра на гара Златица забавя влака с две минути. Ако адската машина се бе взривила в трикилометровия тунел, тогава жертвите щяха да бъдат няколко десетки.

Не се иска голямо въображение да си представите ужаса на родителите, които разглеждат разкъсаните на парчета деца в моргата, за да ги идентифицират. Колко от тях са въздъхвали с облекчение, когато са установявали, че не са техните. А майките и бащите на убитите - има ли мярна единица за тяхната скръб? Е, господа политици на прехода, тяхната нечовешка мъка не заслужава ли вашето минутно внимание? Ако сте по-млади и безпаметни - четете, разпитайте възрастните и те ще ви разкажат за ужаса, в който три години живя България заради турските атентати. Психозата в страната беше страшна. Всички чанти и багажи се проверяваха старателно в кина, ресторанти, театри, влакове... Във всички учреждения беше въведен пропускателен строг режим. Над страната витаеше угрозата от бомбени взривове, от нови жертви и ранени.

Да, ще рекат някои скорозрейни умници, ама това е заради Възродителния процес. Няма мотив, какъвто и ще да е, който може да оправдае убийството на невинни хора. Така е по целия свят. И още: смяната на имената става декември 1984 - февруари 1985 година. А взривът на пловдивската гара е на 30 август 1984 година! Какъв възродителен процес е имало тогава?

Нима президентите Стоянов, Първанов, Плевнелиев, премиерът Борисов да не са съвременници на този ужас? Но Буново е далеч по-близко от Париж, господа, но друго си е да крачиш подръка с европейски политици и да протестираш срещу тероризма.

Не може ли на гара Буново да има престижен мемориал и той да стане българският символ на искрения ни протест срещу тероризма изобщо? Мълчат политиците, мълчат и медиите угоднически. Но пък една от първите новини в нашенските телевизии е годишните чествания на „жертвите” от Възродителния процес, които пищно устройва ДПС. Колко са техните „жертви” и колко са жертвите от техните атентати?

Местан и Доган постоянно се тупат в гърдите какви демократи са, как високо ценят евроатлантическите ценности, какви огромни заслуги имат за етническия мир, но нито един път не отидоха до гара Буново. Дори нито един път не са споменавали името на тази зловеща и кървава гара.

Автор: Милен СТРЕЗОВ
Източник: в. "Акцент"
Прегледайте още новини и статии от: Коментари 
Етикети: буново 


  Още статии по темата


  Коментари

Иван 09.03.2015 17:16:12
Те чешма направиха на атентаторите, очаквате помен за жертвите да има.
Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Защо мълчите за Буново, господа политици?". Също така можете да намерете статии за: буново и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |