Задържаният у нас мароканец бил на високо ниво в 'Ислямска държава'
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Задържаният у нас мароканец бил на високо ниво в 'Ислямска държава'
Харесайте facebook страница ни

Задържаният у нас мароканец бил на високо ниво в 'Ислямска държава'

Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на „Ислямска държава“. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Истината е, че още на 13 януари група от 27 чужди граждани са влезли на територията на България през определените за това места – през т.нар. зелена граница, преминали са границата ни с Турция между селата Сладун и Маточина. Патрулите са ги установили на сутринта и те са били задържани – 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Изпратени са в центъра в Харманли, където е започната проверка", каза Арнаудова.

"Интересното в този случай е, че 26 от лицата, които са роднини, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут. Само това лице, за което ще говорим, не е подало подобно искане. То е носило в себе си пет различни документа за самоличност – сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС", каза говорителката на Цацаров.

"В момента, в който българските служби установяват, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол, е изпратена снимка на лицето там. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани – бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество е направена и лицево-идентификационна справка и когато се установява категорично, че това лице се издирва от мароканските власти, е била издадена заповед за задържане, която е изпратена на българската прокуратура. В рамките на този месец лицето е било настанено в център от закрит тип за настаняване на чужди граждани“, каза още Арнаудова и припомни, че миналия петък Върховната касационна прокуратура разпореди задържането му до 72 часа.

„Според заповедта, която ние сме получили, лицето се издирва за създаване на група и подготовка на издирване на терористични действия, притежаване на незаконно огнестрелно оръжие в рамките на организационен проект, целящ да засегне националната сигурност и обществен ред в Мароко, организиране масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към „Ислямска държава“. На 5 и 6 февруари тази година в съда в Ал Рияд са разпитани двама съмишленици на задържаното лице и те са потвърдили, че то е лоялен участник в „Ислямска държава“, като според тях е във високите ѝ структури. Съдът във вчерашния ден установи временно задържане на лицето до 90 дни и в тези рамки очакваме мароканските власти да изпратят същинското искане за предаване на лицето, за да бъде съдено за тези престъпления, за които е обявено за издирване“, обясни тя.

Източник: offnews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: мароканец ниво ислямска държава 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Задържаният у нас мароканец бил на високо ниво в 'Ислямска държава'". Също така можете да намерете статии за: мароканец, ниво, ислямска държава и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |