Вижте какви болежки мъчат българите
Неделя, 24 Юни 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Вижте какви болежки мъчат българите
Харесайте facebook страница ни

Вижте какви болежки мъчат българите

Хипертония и болки в гърба мъчат най-много българина. Всеки 4-и в нашата страна има оплаквания от високо кръвно или от някакво нарушение, което засяга гръбначния стълб. Това показват данните от Европейското здравно интервю, публикувано на сайта на Националния статистически институт. Проучването е направено сред 8839 българи на възраст над 15 години в периода октомври 2014 - януари 2015 година. Според статистиката най-разпространеното хронично заболяване у нас е именно хипертонията. От кръвното си налягане се оплакват 33% от жените и 26% от мъжете.

Другият проблем здравословен проблем са уврежданията и хроничните нарушения, засягащи гърба. Те се срещат по-често при жените. Близо 70% от хората определят състоянието си като "много добро" и "добро". Представителите на силния пол, като цяло, смятат, че са по-здрави от дамите. За сметка на това жените по-често пият хапчета и имат склонността да се лекуват сами. 44 на сто от тях са пили медикаменти в последните две седмици, за сметка на 34% от мъжете, пише Монитор.

2 млн. българи страдат от високо кръвно, като около 37% от тях са адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години. Това показват данните на Българската лига по хипертония. Нашата страна е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45 процента. Затлъстяването пък е рисков фактор №1 за артериалната хипертония.

По данни на Българското ендокринологично дружество затлъстяване у нас имат 34,93% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това на практика означава, че 45% или почти всеки втори български мъж между 30-60 години е с излишни килограми. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца - 21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години са с наднормено тегло или затлъстяване.

Източник: pik.bg
Прегледайте още новини и статии от: Здраве 
Етикети: болежки българи 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Вижте какви болежки мъчат българите". Също така можете да намерете статии за: болежки, българи и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |