Вижте как боядисват яйцата по света
Неделя, 24 Юни 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Вижте как боядисват яйцата по света
Харесайте facebook страница ни

Вижте как боядисват яйцата по света

С настъпващите Великденски празници много от нас започват да търсят различни методи и иновации в боядисването на яйцата. Но колко то нас са се замисляли от къде датира традицията и как в страните по света си украсяват яйцата.

Великденските яйца винаги са се свързвали с пролетта, новото начало и с възкресението на Христос. Много древни цивилизации като египтянската, перската и римската са използвали яйца в своите ритуали свързани с пролетните празненства. През Средновековна Европа обаче е било строго забранено да се боядисват или ядат яйца по време на великите пости. Затова, когато настъпил светлия празник те са били като подарък за вярващите.

В днешно време боядисването на яйца е не само традиция, но се е превърнало и в изкуство.

Тука е мястото да споменем не безизвестните яйца Феберже, които са изключително красиви и богато украсени. Повечето са инкрустирани със скъпоценни камъни и злато. Те са били специално изработвани в Русия за кралското семейство.

Християните в Средния Изток и Гърция използват червена боя за украса. Тя се олицетворява с кръвта на Христос, която се е стичала от кръста.

В Армения пък слагат лика на Дева Мария и Исус върху боята.

В Германия пък има поверие, че на Велики Четвъртък трябва да се използва само зелената боя и закачат готовите произведения по дърветата.

В Полша и Украйна за яйцата се избират обикновено златния и сребърния цвят. После върху тях се нанасят фигурки, нарисувани от восък и пак се потапят в боята. Те се наричат „писанки".

Друг интересен дизайн в декорирането е този от Австрия. Там хората увиват различни тревички и цветя около яйцата докато ги варят и като ги извадят се виждат следите от растенията.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Свят 
Етикети: боядисване яйца 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Вижте как боядисват яйцата по света". Също така можете да намерете статии за: боядисване, яйца и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |