Свикнали сте да пропускате закуската? Спрете веднага иначе ще си докарате тази страшна болест!
  Начало » Новини » Свикнали сте да пропускате закуската? Спрете веднага иначе ще си докарате тази страшна болест!
Харесайте facebook страница ни

Свикнали сте да пропускате закуската? Спрете веднага иначе ще си докарате тази страшна болест!

Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза - т.е. ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други, пише БГНЕС.

Експериментът е бил проведен с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечносъдови или хронични бъбречни заболявания. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на "Моунт Синай Харт") в три отделни групи. 

В първата са били включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е. са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок).

Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата - между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска, предаде БГНЕС.

Резултатите от изследването сочат, че признаците на атеросклероза са се появили в много по-висок процент при хората, които не са консумирали въобще закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни заболявания също са по-често наблюдавани. Отличителна черта при пропускащите качественото сутрешно хранене е била и по-голямата обиколка на талията и повишеното съдържание на мазнини и захар, както и по-високият индекс телесна маса и повишеното кръвно налягане.

 

Източник: blitz.bg
Прегледайте още новини и статии от: Любопитно 
Етикети: закуска учени риск 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Свикнали сте да пропускате закуската? Спрете веднага иначе ще си докарате тази страшна болест!". Също така можете да намерете статии за: закуска, учени, риск и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |