Спете на студено, за да не страдате от безсъние
Неделя, 24 Юни 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Спете на студено, за да не страдате от безсъние
Харесайте facebook страница ни

Спете на студено, за да не страдате от безсъние

Безсънието не само е свързано с недостиг на сън през нощта и силна умора през деня, но и с редица други неприятни симптоми: тревожност, раздразнителност, нарушена концентрация, дори депресия. А най-лошото е, че често се лекува трудно. Ново изследване обаче стигна до извода, че едно от най-ефикасните средства, които подобряват качеството на съня е просто да спим на студено. 

Една от основните причини за безсъние е неспособността на организма да свали основната температура, установиха учени от Университета на Южна Австралия. Очевидно този спад в температурата е необходим, за да започне нормален цикъл на сън. „Тези физиологични проблеми се случват още преди лягане и може би дори преди хората да го осъзнаят.“ Това съобщава сайтът  „Обекти”.

Ако организмът не успее да регулира основната си телесна температура – което прави като пренасочи топлината към периферни области като лицето, ръцете и краката, това спомага за два типа безсъние:

1.Проблемно заспиване, което обикновено се среща при млади хора и хора на средна възраст;

2.Проблемно поддържане на съня, свързано със събуждане през нощта, което обикновено се среща при по-възрастни хора. 

Учените са установили, че хората с безсъние и от двата типа имат малко по-висока основна телесна температура от тези, които спят нормално или добре. Това се подкрепя и от други изследвания, които сочат, че увредената терморегулация на организма може да се отрази върху качеството на съня. 

Добрата новина е, че някои естествени методи могат ефективно да повлияят за лекуване на безсънието – е едно от тях е просто да спим на по-хладно. Има и други здравни ползи от това: изследване, публикувано в списание Diabetes, сочи че спането в студена стая помага за подобряване на метаболитния профил при мъжете и намалява шансовете да развият заболявания на метаболизма, сред които диабет. 

Други природни средства за по-добър сън: 

-Смяна на матрака, ако е хлътнал или отпуснат, за по-добра подкрепа на тялото.

-Внимателен избиране на материите на спалното бельо, пижамите и матраците, за да става прекалено топло или прекалено студено по време на сън. 

-Поддържане на чисто спално помещение, което намалява проблемите, причинени от алергии. 

-Събуждане и да лягане в едни и същи часове, в спалнята да е тъмно, тихо и – както вече се разбра – хладно помещение. 

Източник: pik.bg
Прегледайте още новини и статии от: Здраве 
Етикети: спане студено безсъние 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Спете на студено, за да не страдате от безсъние". Също така можете да намерете статии за: спане, студено, безсъние и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |