Спешни мерки за БДЖ искат граждани от транспортния министър
Неделя, 24 Юни 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Спешни мерки за БДЖ искат граждани от транспортния министър
Харесайте facebook страница ни

Спешни мерки за БДЖ искат граждани от транспортния министър

Спиране на продажбата на всякакви активи на Холдинг БДЖ ЕАД, "БДЖ Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ Товарни превози" ЕООД. Това е едно от исканията на Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт, отправени към новия транспортен министър.

От неправителствената организация (НПО) настояват да се спре продажбата, включително и от частни съдебни изпълнителни. Те настояват още за стартиране на спешни публични преговори с кредиторите на дружествата и пълен анализ на задълженията на предприятията в периода 2000-2016 година.

В писмото си до медиите от сдружението обясняват, че преди дни е станало ясно, че е била продадена почивната станция на БДЖ в Хисаря. Освен това е започнала процедура за продажба на акциите на БДЖ в Алианц България.

От сдружението припомнят, че в края на миналата година 6 локомотива на БДЖ, определяни като негодни, са продадени на словашки ремонтен завод.

Още в първия пълен работен ден на новия министър на транспорта Христо Алексиев от гражданската инициатива са му изпратили своите искания. От сдружението настояват да бъдат предприети спешни мерки във връзка с тежката ситуация, в която се намира БДЖ.

Сред тях са преразглеждане на задължително преработване или прекратяване на обществената поръчка № 01605-2017-0001 "Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на "БДЖ-Пътнически Превози" ЕООД" със срок 07 февруари 2017 година. От гражданското сдружение смятат, че условията на процедурата са порочни и необосновани. Те се аргументират с това, че и към момента няма яснота откъде ще бъде осигурен посоченият в процедурата финансов ресурс от 164 402 044,8 лв. (с ДДС).

Георги Статков от инициативата коментира, че е крайно време за започване на процедура за публичен конкурс за нови ръководства на Холдинг БДЖ ЕАД, "БДЖ Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ Товарни превози" ЕООД.

От сдружението настояват още да се възобнови дейността на обществения съвет към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който през последните две години фактически не е функционирал.

От Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт изразяват готовността си да съдействат на новия министър.

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: мерки бдж искане граждани транспортен министър 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Спешни мерки за БДЖ искат граждани от транспортния министър". Също така можете да намерете статии за: мерки, бдж, искане, граждани, транспортен министър и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |