Решават съдбата на басейна в СУ "Д. Матевски"
Събота, 22 Септември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Решават съдбата на басейна в СУ "Д. Матевски"
Харесайте facebook страница ни

Решават съдбата на басейна в СУ "Д. Матевски"

Плувният басейн в СУ "Димитър Матевски" в "Тракия" е затворен от миналия декември и все още няма решение кога стотици деца отново ще могат да тренират. Базата беше стопанисвана от "Спортен клуб Димитър Матевски", но сдружението  се отказа да продължи договора с училището. Директорът е внесъл предложение в местния парламент за провеждане на конкурс за избор на наемател. Съветниците обаче са преценили, че трябва да се потърсят и други варианти.

"Искаме да видим каква е издръжката на басейна и какви са месечните разходи, за да не ощетяваме децата и родителите с високи такси за тренировки", обясни съветничката от ЗС "Ал. Стамболийски" Бояна Маркова. Тя е член на извънредната комисия, създадена специално заради проблема със затворения плувен комплекс в "Димитър Матевски". В комисията участват още Ясен Михайлов /ГЕРБ/, Божидар Здравков /ДСБ/, Ангел Ангелов /местна коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно/, Евелин Парасков /Съюз за Пловдив/, Иван Петков /БСП/, Константин Георгиев /Кауза Пловдив/ и Костадин Гаров /Патриотичен фронт/.

Преди да затворят басейна, децата са плащали за вход по 6-7 лева. Парите са давани под формата на дарения, защото клубът и училището нямали право да събират такси, а в същото време средствата за издръжката не стигали, разказа Бояна Маркова. Басейнът е построен по европейска програма и срокът на проекта е изтекъл.

"Басейнът не работи, защото сдружението се отказа да го стопанисва поради невъзможността да го издържа, а за училищния бюджет не е по силите да поеме всички разходи", потвърди директорът на СОУ "Димитър Матевски" Николай Георгиев. През миналата година за поддръжката на спортното съоръжение са отишли близо 48 000 лева, а още 25 000 лева са били дадени за работните заплати на треньори, спасител и обслужващ персонал. Николай Георгиев уточни, че децата са плащали под формата на  дарения, защото в договора по проекта е било посочено, че басейнът не може да се отдава под наем. Комплексът се финансираше от Община Пловдив и училището, но средствата пак са били недостатъчни.

През тази година от Общината не превеждат пари.

"Когато в училището бяха 1200 ученици, басейнът работеше нормално, но сега са 850. Имаме голямо желание да го отворим, но за съжаление не можем да го издържаме без финансова  помощ ", каза директорът.

Източник: marica.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: басейн училище съдба 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Решават съдбата на басейна в СУ "Д. Матевски"". Също така можете да намерете статии за: басейн, училище, съдба и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |