Разкриха 3800 агенти на ДС, комисия прочете 5 км досиета
  Начало » Новини » Разкриха 3800 агенти на ДС, комисия прочете 5 км досиета
Харесайте facebook страница ни
До този момент

Разкриха 3800 агенти на ДС, комисия прочете 5 км досиета

Над 10 000 граждани са се запознали с документите

Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата, обяви, че от началото на действието на Закона за досиетата през 2007 г. до този момент са проверени над 102 000 български граждани. Това каза тя по време на среща на членовете на фейсбук групата "Аз подкрепям Касим Дал".

Открита е принадлежност на около 3800 граждани, като архивните дела, които до този момент са при комисията, са 610 и общо са над 5 километра. Над 10 000 граждани до този момент са се запознали с документите на ДС.

Бончева повдигна и въпроса за икономическите досиета и дали първият милион на много хора не се крие в досиетата от ДС. Тя отбеляза, че навсякъде във всички държавни институции, с изключение на омбудсмана и на повечето социологически агенции, има хора, принадлежали към ДС на ключови позиции.

Според нея участието на тези хора в ръководството на институциите не е случайно, но не можем да търсим конспирация.

"Във всички държави около нас има приети лустрационни текстове. Единствено в нашия закон няма такива текстове. Много хора се бунтуват срещу чл. 27, който ние неофициално в комисията наричаме тиха лустрация, защото той дава правото на предварителна проверка. МВР извършва непрекъснато тази предварителна проверка и всички хора, които се назначават за началник-отдел нагоре минават през тази проверка за принадлежност към ДС", каза още тя.

„България все още не е прочела своята история чрез ДС - категорична е Бончева. - Един от възможните прочити на комунистическия режим е прочитът чрез досиетата. Държавна сигурност е представлявала една политическа полиция. Не се заблуждавайте, че политическата полиция е била само Шесто управление. Това е един мит, който заедно с отварянето на документите се разрушава с всеки един изминал ден. В България 20 и повече години въпросът за ДС беше минимализиран и опорочаван и всички опити да бъдат отворени досиетата водеха до нула, но в крайна сметка имаме един успешно работещ закон".

Тома Биков, автор на книгата "Досието на Ахмед Доган", също заяви днес, че не можем да приключим прехода, преди да сме прочели страницата на комунистическото минало. Според него, ако досиетата са били отворени в началото на демокрацията, много от днешните полици нямаше да бъдат това, което са, състоянието на страната нямаше да е такова и едва ли политик като Доган би се задържал на власт.

Източник: 24 часа
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: досиета 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Разкриха 3800 агенти на ДС, комисия прочете 5 км досиета". Също така можете да намерете статии за: досиета и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |