Проговори пилотът на падналия до Пловдив самолет, прелетял над смъртта
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Проговори пилотът на падналия до Пловдив самолет, прелетял над смъртта
Харесайте facebook страница ни

Проговори пилотът на падналия до Пловдив самолет, прелетял над смъртта

6 юли 2018 г., в 12:50 ч. приключва последният полет на Йосиф Христов. Пилотът с над 40 години стаж във въздуха пада в оризова нива. Сутринта е като всяка друга. Започва идеално. "Самолетът, за стар самолет, всичко му работеше перфектно", сподели Христов. По обяд машината е в небето над Пазарджик. Внезапно двигателят спира.

"На около 30-35 м, в лек завой. Имах намерение да пусна още 50 кг тор и да си тръгвам. И просто както си вървеше машината и изведнъж шумът изчезна и витлата спряха. Беше много странно, даже не ми се вярваше и исках да подам повече газ, но нямаше никаква реакция. И освен ориз нямаше как да избирам, вляво ли, вдясно", добави пилотът.

Пилотът успява да приземи самолета. Заради мократа почва обаче машината се преобръща.

"Даже ми се видя късо, защото не съм кацал на такова мокро пространство, но нямаше как. Може би 50-100 м преди някакво каналче, приземих се, но оризът е много мокър – 50-70 см има кал и вода. И всъщност двигателят е отпред. 80-90 км да съм докоснал ориза и в същият миг, той спира много бързо. За 20-30 метра спря. И тъй като центърът на тежестта е отпред се завъртя много бързо и застана по гръб, аз увиснах надолу и там вече трябваше да се освободя, да изпълзя през кабината и така", разказва преживяното Христов.

Първи на помощ идват двама оризари. Пилотът е откаран в болница. Причината за катастрофата все още се търси. Търси я и оцелелият и не вини нито хората, нито машините.

"По принцип са стари, но пък и техникът, познаваме се 30-40 години, не съм имал съмнения, няма как да ги имам с него". Йосиф Христов казва, че през годините е имал още два инцидента във въздуха.

"Тогава беше частичен отказ на двигателя, все още се въртеше по малко витлото. Имаше мощност, но недостатъчна и се наложи да изхвърля останалия разтвор за пръскане, ама нямах такъв опит. И кацнах близо до площадката". В петък прелетя и над смъртта.

Източник: plovdiv24.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: пилот самолет паднал 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Проговори пилотът на падналия до Пловдив самолет, прелетял над смъртта". Също така можете да намерете статии за: пилот, самолет, паднал и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |