Правят се опити Хасково да не мине на воден режим
Неделя, 20 Май 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Правят се опити Хасково да не мине на воден режим
Харесайте facebook страница ни

Правят се опити Хасково да не мине на воден режим

Проблемът с водата в Хасково трябва да се реши радикално. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него трябва да се търсят съвсем нови водоизточници или да се докарва вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.

Кунчев отбеляза, че се опитват да избегнат воден режим. Ако изследванията се забавят, намаляват възможностите за поддържане на нормалното водоснабдяване в Хасково. Консумацията пък ще нарасне с повишаване на температурите. Ангел Кунчев подчерта, че не биха искали като бягат от един проблем да създадат друг. Затова той изрази надежда резултатите от изследванията да са готови в рамките на две седмици и да се знае има ли проблем или не. По мнението му с отпуснатите 2 млн. лв. и правенето на нови кладенци проблемът може да бъде решен в краткосрочен план.

Кунчев неколкократно изрази надеждата си в следващите две седмици да има резултати от изследванията на водата с уран в Хасково. Той обясни, че за технологията на изследване с радионуклеиди се изисква доста време. Именно заради това не може веднага да се каже дали може да се пие водата в Хасково.

Ангел Кунчев предупреди, че докато не са на 100% сигурни, препоръката водата да не се пие остава. Спрени са всички кладенци, които са показали завишение на вредните частици. Кладенците с наднормено количество на уран са изключени.

Главният здравен инспектор разясни, че когато има завишение от точното определената норма за урана, кладенецът автоматично се изключва. Алфа активността обаче не е с пределно допустима норма. Има контролно ниво, даващо информация, че трябва да се продължи търсенето. Това се прави с изследването за радионуклеиди. Без тях не може да се установи какво предизвиква алфа активността и не може да се изчисли негативната доза. Именно тя е окончателният показател дали водата има отношение към човешкото здраве или не.

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: хасково режим вода 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Правят се опити Хасково да не мине на воден режим". Също така можете да намерете статии за: хасково, режим, вода и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |