Поверия за Великден, които трябва да знаете
Четвъртък, 19 Април 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Поверия за Великден, които трябва да знаете
Харесайте facebook страница ни

Поверия за Великден, които трябва да знаете

Вижте какво да направите за късмет и успехи

Наближава най-големият християнски празник Великден, който тази година е на 16 април. Като всеки един голям празник, Великден е ден, в който хората гадаели какво ги очаква в бъдеще и извършвали ритуали, които да им донесат здраве и късмет.

Вижте някои от най-разпространените поверия за Великден.

В нощта срещу Великден донесете вода от кладенец или налейте направо от крана в кухнята. С тази вода поръсете стаята и особено щателно детската стая. По такъв начин се гонят греховете, лошите мисли и злините. Дете, което се е родило през Страстната седмица и най-вече ако е родено на Великден, ще бъде късметлия във всяко начинание и няма да се оплаква от липса на добро здраве.

Младите жени, които все още нямат предложение за брак, е необходимо да кажат няколко минути преди настъпването на Великден следните думи: Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ме направи щастлива! Смята се, че на Великден са верни всички любовни поверия.

Ако си ударите лакътя някъде, бившият ви любим все още не може да ви забрави и ще направи всичко, за да ви върне. Ако в чинията ви с ядене падне насекомо, ще ви се обади стар другар за среща, която ще промени много неща във вашия живот. Ако ви сърби долната устна, очаквайте нова любов.

В нощта срещу Великден не бива да се вдига шум. Това ще привлече всички зли и негативни енергии към дома ви.

Ако се подстрижеш на Велики петък, няма да имаш грижи през годината и няма те боли глава.

Чаршафи не се сменят и не се перат на Велики петък, защото ще имаш неспокоен сън и ще сънуваш кошмари. Друго западно поверие гласи, че на Великден трябва да си облечеш нови дрехи, за да имаш късмет и успехи. На Великден да се бере здравец, тъй като на празника растението имало магически сили и лекувало всякакви болести. На Възкресение Христово жените трябва да изперат поясите на мъжете, за да не ги боли кръста, докато работят лятото на нивата.

Особено място в символичен план заема и великденското яйце. В някои краища на страната е било прието да се запазват черупките от великденските яйца. Хората вярвали, че черупките имат магически сили, затова ги използвали при баене против уроки или ги стривали на прах за лечение на различни болести.

Първото боядисано яйце за Великден е необходимо да е червено. То се поставя пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора и се счупва. Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – тогава хората трябва да очакват трудна година.

По едно червено яйце се давало и на всеки гост, който пристигал в дома за Великден. Поверието гласяло, че така богатството няма да ходи в други къщи. Заради духовните сили, които вярващите преписвали на Възкресение Христово, жените, които дълго време не успявали да забременеят, вярвали, че ако преспят една нощ с червено яйце в пазвата, догодина ще се радват на своя рожба.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Любопитно 
Етикети: поверия великден 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Поверия за Великден, които трябва да знаете". Също така можете да намерете статии за: поверия, великден и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |