Пели и се веселили, а сега - пенсия!
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Пели и се веселили, а сега - пенсия!
Харесайте facebook страница ни

Пели и се веселили, а сега - пенсия!

Пенсионерските страсти сред артистичната гилдия се разпалиха, след като в средата на февруари парламентът взе решение да се отпускат пожизнени и периодични пенсии за заслуги към нацията. Отделно се дава право на правителството да дава еднократни награди, но не повече от 5 хиляди лева. Размерът на пенсиите ще се определя в бюджета всяка година, за 2015-а е 700 лева. Има и предистория. Инициатор за приемане на Закона за награждаване на хората с особени заслуги е на Вежди Рашидов. Предложението той направи още при първото управление на ГЕРБ. Тогава много известни естрадни певци ревнаха в медиите, че получават оскъдни пенсии. Те работили и се осигурявали, ама документите им в Концертна дирекция били изгорели. Тогава премиерът Борисов даде едно рамо и дори рече: „Добре, че дочакаха нашето управление, иначе двайсет правителства не са им обръщали внимание!”.

Буря от недоволство обаче заля интернет

и ако нашите достойни и заслужили естрадни изпълнители от времето на соца ги прочетат, няма да смеят да се покажат пред публика. „Естрадните и роксоцпримадони излъгаха, че изгорял архивът на концертната им дирекция и сега нямало как да докажат, че са се осигурявали преди 1989-а. Нито им е изгорял - поне далеч, далеч не целият, нито са си търсили бумагите - както хиляди и хиляди други български кандидат-пенсионери, които с месеци издирват архиви на несъществуващи учреждения и фирми, за да докажат в НОИ своя трудов стаж.” „Да, тъжно е, че хора, работили много години наред, днес вземат мизерни пенсии. Но е справедливо. А съвсем не е справедливо една част от тях (певците), понеже имат достъп до медиите, да превръщат проблема си в национална трагедия и да драпат държавата да наруши справедливостта, като им даде в нарушение на всякакви закони само на тях по-високи пенсии.”

Нарочно подбрах само тези две мнения, които сравнително са издържани в спокоен тон. Ще е неудобно да се публикуват стотиците, в които имената на естрадните звезди са гарнирани със звучни чирпански благословии. С една реч - пълно възмущение. И то не е без основание. Вежди Рашидов простовато реши да ги защити, като каза: „Абе, какво да ги правим,

те някога са си мислили, че ще бъдат вечно млади!”

Абе, Рашидов, само те ли са си мислили така - богоизбраните?

Не е тайна, че точно тези, от тази прослойка, живееха в онова време така охолно, с такива екстри и доходи, каквито средностатистическият българин не може да си представи. Били на щат към Концертна дирекция с ниска заплата, имали норматив - 80 концерта годишно, твърдят опечалените бивши звезди. Заплатите им са били ниски, а хонорарите? А халтурите, които правеха и от които вземаха пари за една вечер колкото е месечната заплата на един стругар? С очите си видях как преди 30 години за една седмица от предновогодишни участия по банкети в Габровски окръг дует „Ритон” взе чисти 2640 лева! Извинете, но това е годишната заплата на един инженер! А например рокдинозавърът Кирил Маричков е получавал тогава заплата от Концертна дирекция 180 лева! Ами според техни признания, тия „жалки” заплати ги вземали един-два пъти в годината, като се посъберат... А по същото време заплатата на един редактор във вестник е също 180 лева. Толкова получаваше и един инженер средна ръка.

Ама, казват ощетените, през 1986 година станал пожар, пък сетне и наводнение в Концертна дирекция и документите заминали. Не всичките обаче, но кой от тях, дето сега реве, ги е потърсил? Прав е Вежди - те са си мислили, че все така ще са млади, все така ще вземат тлъсти хонорари, ще се радват на привилегии, ще имат това, което обикновеният българин опулено виждаше само в „Кореком”. Като е изгорял и наводнен архивът, как тогава са се пенсионирали служителите в Концертна дирекция? За това „звездите” мълчат. Мълчат и как са се осигурявали след уж фаталната 1986 година - поне още двайсет години след това? За пенсиониране се искат само три години в периода преди 1998 година. А след това?

Васил Найденов и сега казва,

че трябвало да е болен мозък, ако продължавал да внася осигуровки. Той и данъците за доходите си спестяваше, и данъчна декларация не бе подавал години наред, докато в края на миналата година не го спипа НАП. Но не отказва новата държавна пенсия.

Защо мълчат колко хонорари са вземали на ръка и са ги укривали? Преди да ревне за голяма пенсия, Кеца цинично изтърси в едно интервю как бил в Бургас, взел 6 хиляди лева хонорар за едно участие в дискотека и всичките ги пръснал по баровете в Слънчев бряг до сутринта!

Е? Лили Иванова имала пенсия 125 лева. Ама тя получава ли я? Само участието й в новогодишната нощ е 50 хиляди лева. Защо не си покажат апартаментите, колите и вилите, лукса, в който живеят?

И всички дружно и цинично използваха болестта на Годжунов, за да си уредят високи пенсии. Няма лошо държавата еднократно да подпомогне Борис Годжунов, но покрай него и бедните милионери ли? И прав е онзи техен гневен фен, който написа във „Фейсбук”: „Наистина свирехте и пеехте, веселехте се, но си бяхте и галените деца на режима - нищо не ви липсваше: нито пари, нито хубави жени, нито жилища и коли, нито турнета в чужбина. Сега, когато се жалвате, че държавата и народът ни били дивашки, защото не ви давали пенсии, не чувствате ли колко се излагате? Къде са ви парите от толкова концерти и албуми? Къде са ви осигуровките?”

И на тези въпроси не отговарят „звездите”

Друг го допълва точно и справедливо: „Проблемът с липсващите документи за пенсии не е само на 20 известни певци. Стотици хиляди са пострадали от загуба на стари регистри, от закривания на соцведомства, стари предприятия, немарливост и пр. Стотици хиляди хора са така без пенсии или с някакви минимални пенсии, изобщо неотчитащи стажа им. Та това решение нека бъде решение за всички, а не за поредната връзкарска група.”

Да им бере срама и Вежди Рашидов! Защото най-тъжното и циничното в цялата тази история е констатацията: продължава да се ползва оня гаден принцип от соца на дундуркане и специални привилегии за част от така наречената художественотворческа интелигенция. Така живяха преди, така се устройват и сега. Ето кое взривява общественото мнение, но кара легендарната Протестна мрежа да мълчи. И политиците мълчат. Щото, мине не мине година, и има избори, опират до тях, умилкват им се, търсят тяхната популярност, за да извличат дивиденти. И както е писал поетът: „Нищо ново в настоящето и нищо старо в древността.”

Автор: Свилен ГОДЖЕВ
Източник: вестник "Акцент"
Прегледайте още новини и статии от: Коментари 
Етикети: пеене весели пенсия 


  Още статии по темата


  Коментари

IG 28.05.2015 18:28:59
Да така е не може тези които не са внасяли осигурителните си вноски да имат претенции за високи пенсии. Само преди 4-5 години на една естрадна певица на която и отпуснаха висока правителствена пенсия само за едно мероприятие от 45 минути получи хонорар 4000.00лв. А от гърба на целия народ и се дава и максималната пенсия. Стига управляващите са харчили парите на народа и са пълнили гушките на подобни. Ако не си дъбилен всеки е длъжен да помисли колкото и да не му се вярва че като остарее няма кой да го издържа ако сам не е помислил за себе си. Стига с артисти, спортисти, певици и др. подобни всеки знае да живее нашироко но няма. Не може да разпускаш и живееш като бей, това което имаш като недвижимо и друго имущество да остава за децата ти а народа да те мъкне на гърба. Ако си толкова беден всичко което имаш жилище, вили, имоти права да се препише на държавата, тогава ако нямаш пари за хляб държавата да ти отпусне пенсия/
Не може половинката и децата ти , че били без работа народа да те издържа. Стига с това сирохомолство, стига президентите и правителствата с чужда пита да правят помен. Стига в тази бедна държава се смуче от бедния и измъчен народ. Парите от държавата са от гърба на всички ни.
човек 15.08.2015 13:39:27
Ще напиша нещо на друга тема. Мисля, че повечето анални изнасилвания (ако наистина е имало или има- такива) в затвори, в семейството и т.н- се извършват над роми....предполагам, че ако има наистина жени, които да правят анален и/или орален секс- то те са най-вероятно от ромски произход- от какъвто е и вероятно основата от гей проституцията (и при деца- ако наистина е имало или има- такива) и т.н в Европа и т.н..... В списание "Паралели" през 2005 година, пишеше, че само 20% от порнографията през 70-те години на 20 век- е показвала извръщения, а днес (през 2005 година) тази цифра е вече 80% - но аз не знам дали това е вярно. Може би е възможно (но аз не знам дали това е вярно) много от мъжете роми да са правили секс със своите бащи, братя и други мъже роднини. Относно употребата на думата "лудост" по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора - нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от г..ей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор - са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света - определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди - а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Не трябва в държавата ни да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро....Аз само ще разкажа нещо. Аз не знам дали казаното в книга Битие в глава 9 от стих 20 - до края (а също и за потомството на Хам в глава глава 10 в книга Битие)- дали тъмния или черния цвят на кожата (ако Хам и потомците му са придобили такъв)- не е било наказанието за греха на Хам (видял голотата на баща си), а израза "Проклет да е Ханаан; Слуга на слуги ще бъде на братята си"- аз не знам дали това не е наказание за него и неговите потомци с тъмен или черен цвят на кожата (ако в английската и други уикипедии и т.н на тема "Hamitic" - не правилно броят араби, евреи, бербери и т.н към техните потомци- а ако те само са се появили и на тези територии, а след това хората с тъмен (мургав) и черен цвят на кожата - да са се разселили по-навътре в Африка, а дравидите с тъмен (мургав) и черен цвят на кожата- в Етиопия, Сомалия, Индия, Бангладеш и Шри Ланка). Но аз не знам дали тази хипотеза е вярна. Съгласен съм с проверката с детектор на лъжата (включително и за написаното сега)- от мен.
Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Пели и се веселили, а сега - пенсия!". Също така можете да намерете статии за: пеене, весели, пенсия и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |