Овцевъди и козевъди започват национален протест
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Овцевъди и козевъди започват национален протест
Харесайте facebook страница ни

Овцевъди и козевъди започват национален протест

Овцевъдите и козевъдите започват безсрочни национални протести от днес. Те ще блокират в 11 часа главния път София - Варна при разклона за Арбанаси.

Животновъдите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лева се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните, решиха още във фонда. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

Вчера фермери от Боляровска община, Ямболско, затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, в опит да попречат на ветеринарните специалисти да умъртвят близо 2000 преживни животни, заради наличието на чума в региона, припомня БНР. Участие в протестите днес са потвърдили над 1500 овцевъда и козевъда.

За две години ние генерираме загуби на една овца от минимум 28 лв. Обезщетението, което ни се предлага е 5 лева”, поясни Янка Попова, председател на НОКА, по бТВ. Според Красимир Бурмов от село Руня разходите за овца майка с приплод са 340 лв. на година. Животновъдът успява да възвърне като печалба 150 лв. Държавата му покрива 120 лв. от разликата, останалите обаче са за негова сметка.

Източник: offnews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: протест овцевъди плащания 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Овцевъди и козевъди започват национален протест". Също така можете да намерете статии за: протест, овцевъди, плащания и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |