Откриха къде е погребан император Калигула
Вторник, 16 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Откриха къде е погребан император Калигула
Харесайте facebook страница ни

Откриха къде е погребан император Калигула

Изгубената гробница на един от най-извратените римски императори бе разкрита, след като полицаята арестува иманяр, който се опитвал да напъха част от 2.5 метрова статуя в товарна кола

Местоположението на изгубената гробница на римския император Калигула вероятно е открито, според източници от италианската полиция, цитирани от The Guardian.

Гробницата е открита, след като полицаи арестували  иманяр опитващ се да натика част от двуметрова статуя в камион близо да езерото Неми, на юг от Рим.

Според историческите справки император Калигула e имал вила там, както и плаващ храм и плаващ дворец. Те са били възстановени по времето на Мусолини, но унищожени по време на Втората световна войната.

Калигула известен е със своя показно екстравагантен, ексцентричен и жесток деспотизъм. Той е запомнен като лудия, заради странните му действия и решения. Останал е в историята с особено жестокия си нрав и с това, че е убивал за удоволсвие, спял със сестрите си, и дори назначил коня си за римски консул по време на четиригодишното си управлението от 41 до 37 г. пр. Хр.

Поради това много от паметниците на Калигула са били унищожени, след като той е бил убит от преторианската му охрана през 41 г пр. Хр.

Археолозите са склонни да разкопаят за тленните му останки в района на езерото, като силно се надяват да открият гробницата на Калигула.

Надежда им дава заловената статуя, която е обута с чифт военни ботуши носени от войниците в римската армия. Истинското име на император Калигула е Гай Юлий Цезар Август Германик. Като момче Гай придружава баща си във военните  кампании в Германия, а поради това, че е обут с чифт миниатюрни военни ботуши войници му дадават псевдонима Калигула, или "ботушчето", по името на военните ботуши  "caligae". Освен това статуята е направена от рядък вид гръцки мрамор. Монументът изобразява Калигула на трона, богато облечен, а това дава основание да се мисли, че статуята се е намирала в гробницата на императора.

По време на разпита иманярът, чието име не се споменава в полицейските доклади е завел полицията до мястото от където е изкопал статуята.

Разкопките ще започнат в началото на идващата седмица.

Езерото Неми, на юг от Рим, където се предполага, че се намира гробницата на прочутият римски император Калигула.

Автор: Славелита Велчева
Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Любопитно 
Етикети: гробница император Калигула разкопки 


  Още статии по темата


  Коментари

az 13.03.2012 18:35:04
Гай Калигула, 37-41 сл.Хр. а не както е посочено в статията от 41 до 37 г. пр. Хр.направете си труда да проверите в Гугъл другият път а не пишете глупости.
Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Откриха къде е погребан император Калигула". Също така можете да намерете статии за: гробница, император, Калигула, разкопки и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |