Отбелязваме Преображение Господне
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Отбелязваме Преображение Господне
Харесайте facebook страница ни

Отбелязваме Преображение Господне

На този ден православните почитат Преображение Господне – празникът е установен в първите векове на християнството и напомня за явяването на Господа в небесна слава пред трима Негови ученици.

Според старите българи на този ден времето се обръща към зима, а в навечерието му Небесните врати се отварят и Господ изпълнява съкровените желания на вярващите. Ето защо майките държали будни даже малки деца до среднощ, за да се помолят за сбъдване на мечтите си в чудния миг.

На 6 август откъсвали първото грозде, най-често бяло, и го носели в църква с друга сезонна овощия, а след като били осветени – раздавали за здраве и благополучие на близки. Преди гроздето не вкусвали къпини, смятали, че черните плодчета са дяволско изобретение, създадени да изкушават хората и да се противопоставят на сътворената от Бог лоза.

Тържествената трапеза била за обяд, най-често готвели рибно блюдо, тъй като това било разрешено през Богородичните пости.

Източник: offnews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: преображение празник честване 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Отбелязваме Преображение Господне". Също така можете да намерете статии за: преображение, празник, честване и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |