Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско
Харесайте facebook страница ни

Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско

Ниски добиви и лошо качество на плодовете и зеленчуците. Според производителите в Русенска област това е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято. От Съюза на Дунавските овощари отчитат между 60 и 80 % по-малко добиви, в сравнение с миналата годината, съобщи БНТ.

Павел Спасов се занимава с овощарство от 21 години. Отглежда кайсии, праскови, череши и сливи на площ от 900 дка. Казва, че добивите тази година са едни от най-ниските.

Павел Спасов, член на УС на Съюза на Дунавските овощари: Кайсиевата реколта тази година не е лоша - тя е катастрофална. Лично при мен имаше между 15 и 20 % реколта. Докато тук, в община Сливо поле, към Тутракан и Силистра, се наблюдаваше нулева реколта при кайсията.

Производителят бърза с прибирането на реколтата от праскови, защото заради дъждовете, плодовете са започнали да гният. Добрата продукция изнася за Румъния, но за по-нискокачествената няма пазар.

Павел Спасов, член на УС на Съюза на Дунавските овощари: От заводите в България за сок - почти никой не работи и тези праскови, които са болни трябва да ги изхвърляме.

Загуби заради лошото време тази година търпи и зеленчукопроизводителят Ясен Хаджиев.

Корнишонът ми отиде - един декар корнишони имах. Дините и те нямат вкус. Това казва Ясен Хаджиев.

Според производителя, продукцията му е намаляла с близо 40 %. Няма застраховка и не разчита на компенсации.

Ясен Хаджиев, зеленчукопроизводител: Застраховка нямам, понеже веднъж застраховах и не ми платиха. Затова не застраховам нищо.

Заради вноса на плодове и зеленчуци обаче, по-ниските добиви у нас не са довели до повишаване на цените на стоката. Производителите се надяват държавата да отчете тазгодишните им загуби и да отпусне по-високи субсидии за следващата година.

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: дъжд плодове реколта 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско". Също така можете да намерете статии за: дъжд, плодове, реколта и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |