„Нощта на литературата" в Пловдив-хубава работа, но българска
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » „Нощта на литературата" в Пловдив-хубава работа, но българска
Харесайте facebook страница ни

„Нощта на литературата" в Пловдив-хубава работа, но българска

Снощи се проведе едно дългоочаквано от мен събитие, а именно „Нощта на  литературата в Пловдив“. От десетина дни читателската ми душа се тръпнеше в очакване на заветната дата. Представях си четири часа в обикаляне между книги, в потапяне в различни произведения и интересни четения. Набързо си намерих компания- една дружка, която е толкова обсебена от литературата, колкото съм и аз.

 Дългоочакваната нощ се откриваше в 18:00 часа и ние като едни истински фенки в уречения час се бяхме заковали в една книжарница (няма да споменавам имена, за да не се налага да правя пауза за реклама), която беше едно от гнездото в програмата.

Набързо обяснявам, че имаше десетина гнезда, в които се провеждаха литературни четения. Това бяха една книжарница, няколко кафета, няколко читалища и народната библиотека.  

Бях се подготвила да се редя на опашки и да се бутам с други ентусиасти като мен. Нищо от това не се случи. Положението беше повече от спокойно. Със съжаление трябва да кажа, че все по-малко хора в наши дни посягат към книгите. Аз не изневерих на себе си и не излязох от книжарницата с празни ръце.

Следващата спирка, която си бяхме набелязали беше едно от кафетата-гнезда. Вътре ни посрещна една много приятна атмосфера, която тотално покриваше очакванията ми за малко интелектуално кафене, подходящо за литературни четения, неангажираща раздумка с приятел или просто място, където можеш да отдъхнеш с книга в ръка.

На сцената вече се беше настанила една дама, която трябваше да чете част от текстовете и едно момче с китара. След справка с програмата разбрах, че тя е Нина Йорданова. За съжаление организаторите никъде не са  публикували името на младежа с китарата, а той заслужава много по-голямо уважение от споменатия втори четец- Сашо Петков.

Тъкмо започна литературното четене и в кафето клатушкайки се влезе мъж, които имаше всякакъв друг вид, но не и културен. Тук на ум си казах „Аман от пияници навсякъде“. Може да си представите каква беше изненадата ми, когато този индивид (простете, но това е най-меката дума, с която мога да го нарека) стовари пияното си тяло на един стол до вече четящата госпожа Йорданова.

Дойде ред на пияния господин да прочете своя отказ от произведението. Той с многозначителен жест даде знак на момчето с китара да започне да свири, прочете две нечленоразделни изречения и заспа. Да правилно прочетохте ЗАСПА!!

Моите адмирации са за госпожата, която се опитваше да замаже положението и прочете целия текст.

Не иска да навлизам в подробности какво се случи след като „спящият красавец“ се събуди по клатушка се напред-назад и накрая пак се върна на сцената.

Невярвах на очите си на каква гледка станах свидетел. Не исках да повярвам, че културните събития се превръщат в сцена за изява на застаряващи алкохолици. Затова книжарниците пустеят и никой не иска да ходи на такива мероприятия. Ако искам пияни чичковци да ми се клатушкат пред погледа и да ми заспиват на масата ще ида в близката кръчма, не на литературно четене.

Отново стигнах до известния лаф : „Хубава работа, но българска“.

Искам да се обърна към организаторите с молба следващия път (надявам се да има следващ) да си подбират по- добре четците, защото така отвращавате хората от културата.

Автор: Алекс Р.
Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Коментари 
Етикети: нощ на литературата Пловдив 


  Още статии по темата


  Коментари

Някой си 12.01.2016 13:00:46
"Дойде ред на пияния господин да прочете своя отказ от произведението."
Между "отказ" и "откъс" разликата е доста съществена, не мислите ли?
Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "„Нощта на литературата" в Пловдив-хубава работа, но българска". Също така можете да намерете статии за: нощ на литературата, Пловдив и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |