Не е за вярване! Това НЕЛЕПО действие бори стреса!
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Не е за вярване! Това НЕЛЕПО действие бори стреса!
Харесайте facebook страница ни

Не е за вярване! Това НЕЛЕПО действие бори стреса!

Ново изследване установи, че ако помиришете дрехите на своя партньор това ще ви помогне да намалите нивото на стреса си. Оказва се, че ако жените помиришат дрехите на своя партньор, например неговата тениска, се чувстват по-спокойни след това, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

За сравнение, тези от жените, които са участвали в изследването, които са помирисали тениската на непознат мъж, са получили увеличаване в концентрацията на хормона на стреса, кортизол. Жените са особено податливи на въздействието на този и подобни ефекти, защото тяхната способност за улавяне на миризми е много по-силна от тази на мъжете. Д-р Марлийз Хофер, водещата авторка на изследването, обяснява: “Много жени носят ризата на партньорите си или спят от тяхната страна на леглото, когато партньорът им го няма, като в по-голямата част от случаите това се прави подсъзнателно. Нашите резултати показват, че дори и самата миризма на партньора, без неговото физическо присъствие, може да се окаже мощен инструмент в намаляването на стреса у жените”. 

За целите на изследването са били проучени над 96 двойки. Жените са били подложени на подставено интервю и математически тест, за да бъдат въведени в състояние на стрес. След това те са помирисали тениски, като някои от тях са били чисто нови и не са били носени изобщо, други са били на техните партньори, а трети са били на непознати мъже. Тестовете на слюнката при участничките са установили, че нивата на хормона на стреса кортизол са били по-ниски тогава, когато жените са помирисвали тениските на своите партньори.Ефектът от редуцирането на стреса е бил дори още по-голям ако жените са успели да разпознаят тениската на партньора си като наистина негова дреха.

“От ранна възраст хората се страхуват от непознати и особено от непознати мъже, затова е възможно миризмата на непознат мъж да отключи реакцията на “бягство или бой”, която води до повишаване на нивата на кортизола. Това може да се случи и без въобще да го осъзнаваме”, обяснява Хофер. “Ако пътувате надалеч, нещо много просто, като например да вземете със себе си дрехата на вашия любим, ще ви помогне да понесете стреса да сте далеч от дома много по-добре”.

Източник: blitz.bg
Прегледайте още новини и статии от: Любопитно 
Етикети: стрес действие дреха 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Не е за вярване! Това НЕЛЕПО действие бори стреса!". Също така можете да намерете статии за: стрес, действие, дреха и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |