Най-великите български изобретения за всички времена
Четвъртък, 19 Април 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Най-великите български изобретения за всички времена
Харесайте facebook страница ни

Най-великите български изобретения за всички времена

В България годишно се регистрират от 200 до 300 заявки за изобретения, като между 50 и 70% от тях получават патентен защитен документ, че отговарят на утвърдените условия

Най-великите изобретения в световен мащаб са постижение на българи. Жалкото е обаче, че по-голямата част от тях са били направени извън границите на държавата ни, а повечето ни продукти са закупени от чуждестранни фирми и корпорации, за които след това България заплаща, за да се внесат и използват на местна почва.

Въпреки това, в България годишно се регистрират от 200 до 300 заявки за изобретения, като между 50 и 70% от тях получават патентен защитен документ, че отговарят на утвърдените условия. Ето класация на „най-доброто" от изобретенията с българска марка.

1. Първото в света „антиоръжние"

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения. Металното изделие тежи малко над 500 грама. Търговското му наименование е SNIFFEX . Наречено е така, защото засича йоните на азотния двуокис - съставка на почти всички видове взривни вещества. Уредът няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярността на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия. Изобретението няма аналог в света. То е патентовано в Европа и в САЩ.

2. Говореща книга за слепи

Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване, сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разлистват страниците.

3. Революция в превода

Инженер Койчо Митев е направил революция в междуезиковото общуване. "Методът за компютърен междуезиков превод" представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. С негова помощ се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка. Изобретението на инж. Койчо Митев е носител на голямата награда "Джон Атанасов" на изложението за изобретения и иновации "Евроинтелект-2003" и на 21-то световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 година.

4. Повелителят на атома

През 1950 година на Женевската конференция САЩ оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии където и да било по света, и се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година, за първи път в американския печат се появява информация за "изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир" и се съобщава името на неговия автор - проф. д-р Кръстьо Кръстев.

5. Усъвършенстване на буталата на парната машина

На 4 март 1857 година в Париж се провежда редовното заседание на авторитетното Дружество за подкрепа на националната промишленост, на което българина Николай Тошкович защитава своето изобретение, свързано с усъвършенстването на буталата на парната машина. Българският технически гений предлага използването на еластични пръстени, разположени в специални канали по повърхността на буталото. Парижкото Дружество за подкрепа на националната промишленост не само дава висока оценка на това изобретение и патент на изобретателя, но и определя комисия, която да оказва на изобретателя съдействие в по-нататъшната му работа по усъвършенстване на буталото и неговото приложение в железопътните локомотиви.

6. Браунов газ

Юл Браун, или Илия Вълков, е роден на 20 април 1922 година във Варна. Той е откриватeл на така наречения Браунов газ и на физикохимията на имплодиращото горeнe на Брауновия газ със съпътстващото го отдeлянe на енергия от вакуума. Брауновият газ представлява смeс от газообразeн водород и кислород в стохиомeтрично (обeмно) отношeниe 2:1. Газът сe получава чрeз eлeктролиза на вода, при която сe отдeлят водород и кислород. Браун открива прост способ да ги съхранява заeдно в eдин и същ рeзeрвоар, бeз тe да избухват. Когато смeс от водород и кислород гори и избухва, тя нe избухва навън, а навътрe. Имплодирайки, тази смес обeма си 24 пъти. Българският учен успява да "впрегне" тази уникална рeакция за задвижванeто на вакуумeн автомобилeн двигатeл. Той гори водород, окислявайки го имплозивно с кислорода на Брауновия газ. Илия Вълков е участвал и в създаването на нови газови смeси за дълбоководно лeководолазно дишанe с акваланг бeз използванeто на твърди лeководолазни скафандри с нормално атмосфeрно наляганe. Нeговитe нови смeси позволяват на аквалангиститe да работят спокойно в лeкитe нeопрeнови костюми на значитeлно по-­голяма дълбочина от всички други извeстни смeси допрeди това.

7. Бащата на „антибебето"

Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче. През 1951 година, заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, той участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който преодтвратява забременяването. Карл Джераси е удостоен с Национален медал за наука, връчен му лично от президента Никсън.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Любопитно 
Етикети: изобретения 


  Още статии по темата


  Коментари

Иван Алексиев 05.07.2011 23:32:00

По т. 5 - http://morskivestnik.com/mor_kolekcii/izsledwaniq/ivalexpateti1st.html

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Най-великите български изобретения за всички времена". Също така можете да намерете статии за: изобретения и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |