Намалява бумащината в училищата
  Начало » Новини » Намалява бумащината в училищата
Харесайте facebook страница ни

Намалява бумащината в училищата

Намалява бумащината в училищата. Това ще стане с новата наредба за приобщаващото образование, която Министерският съвет прие днес.

Изготвянето на десетки протоколи и доклади отнемаше от времето на учителите и пречеше на основната им работа. Например по старата нормативна уредба всеки учител, който остави двойка за срока на свой ученик, трябваше да напише 10 документа, каза пред Дарик в началото на юни Марта Радева, учителка от Първо ОУ „Христо Смирненски” в Провадия. Това, според новата наредба, вече е променено.

Намалява претовареността на екипите, които се занимават с децата в риск и с децата със специални образователни потребности. Предходният вариант на наредбата изискваше минимум две срещи месечно за конкретния случай, докато сега се предвиждат три заседания годишно и допълнителни при необходимост, каза пред Дарик учителката от Първо ОУ „Христо Смирненски” в Провадия Марта Радева:

Тази уговорка при необходимост за мен е много добра, защото тя предпоставя свобода и възможността точно ние, които работим на терен, да преценяваме какво е необходимо във всеки конкретен случай и какво е излишно“.

Според новата наредба учениците с двойки за срока няма да бъдат определяни автоматично като деца в риск, те ще се считат за такива, ако има и допълнителни фактори, като заболяване или проблеми в семейството.

„Освен това документите ще бъдат много по-малко, дори и за децата в риск. Не е необходимо  непременно да се пишат писма до родителите, след като е много по-достъпно да се проведе телефонен разговор или да се посети семейството“, каза още Радева.

Ако детето е в риск се изготвя план за действие и се съставят протоколи, които отчитат резултатите, но екипът ще се събира много по-рядко. Това пък ще даде възможност за повече същинска работа с детето. Въпреки че положителните моменти в наредбата са много, Марта Радева счита, че има още какво да се направи:

„С промените в тази наредба не се слага край на бюрократичните усложнения в училище, има още какво да се желае. Не бива акцентът да бъде поставен върху писането и отчета, а върху работата с деца“.

 

 

Източник: dariknews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: учители училище документи 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Намалява бумащината в училищата". Също така можете да намерете статии за: учители, училище, документи и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |