Малко история за Деня на хумора и шегата
  Начало » Новини » Малко история за Деня на хумора и шегата
Харесайте facebook страница ни

Малко история за Деня на хумора и шегата

Светът е оцелял, защото се е смял ...

Днес е 1 април – Ден на хумора и шегата в България и по света, или както мнозина го определят - най-веселият ден в годината.

Традициите на този ден повеляват да се пошегуваме с някого, като го излъжем, но... има едно условие – първоаприлската лъжа не трябва да наранява никого. Затова мнозина от нас днес ще дадат всичко от себе си за да накарат поне един роднина, колега или приятел да се почувства като пълен глупак!

Откъде идва този празник - Денят на глупаците, Ден на хумора и шегата (April Fools' Day или All Fool's Day) - от Франция, Англия, Мексико и Швеция - това е тайната, която, за съжаление, се крие далеч назад в дълбините на историята на човешката цивилизация.

Една от най-влиятелните версии за произхода на празника на забавата е свързана с факта, че първоначално на първи април се чествало в много страни, като деня на пролетното равноденствие и времето на Великден. Тържествата за отбелязване на "пролетната нова година" винаги са били придружени от вицове, шеги и смешни лудории. Традиция на празника е жива и сега: причината е самата природа, защото пролетните капризи на времето, хората се опитвали да запълнят с благоразположението на шегите и вицовете.

Другата, също разпространена версия за Деня на смеха, е свързана с прехода към Григорианския календар, който е бил въведен от папа Григорий през 1582 г. Фактът, че Нова година се празнува през Средновековието не на 1 януари, а в края на март, това било преди кралят Шарл Девети (King Charles IX) да направи реформа на календара във Франция. Ето защо Новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.

В онези дни също е било прието хората да се забавляват през новогодишните празници. Но, независимо от промените в календара, някои консервативно настроени (а може би просто неуведомени) хора продължават да празнуват новогодишната седмица в стар стил. Другите се смеели и шегували за тях, подарявали им "глупави" подаръци и са им викали "априлските глупаци". Така се е родил т. нар. "Ден на шегата."

През 18 век този весел празник е станал широко известен и популярен. Англичаните, шотландците и французите го разпространявали в американските си колонии. В Ден на хумора е било прието да се шегуват хората помежду си и да си правят безсмислена поръчки, например, някой да намери и донесе сладък оцет.

Първоаприлските шеги са изключително разнообразни и обхващат широк диапазон на хора като тези които се майтапят, както и тези, над които се шегуват. Най-известните първоаприлски шеги, които вече са класифицирани в топ 100 на шегите и майтапи за първи април на всички времена (The Top 100 April Fool's Day Hoaxes of All Time), сред които са: падането на кулата в Пиза, репортаж за летящите пингвини, кацане на НЛО в Лондон, смяна на десетичната система за измерване на времето, промяна на числото Pi от 3,14 до 3,0 и много други.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Любопитно 
Етикети: 1 април международен ден шега 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Малко история за Деня на хумора и шегата". Също така можете да намерете статии за: 1 април, международен ден, шега и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |