Ледът на Антарктика се топи три пъти по-бързо
Събота, 22 Септември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Ледът на Антарктика се топи три пъти по-бързо
Харесайте facebook страница ни

Ледът на Антарктика се топи три пъти по-бързо

Загубата на лед в Антарктика се е утроила за десетилетие. Ако това продължава, ще имаме сериозни проблеми, предупреждава в. "Вашингтон поуст".

Ледената шапка на Антарктида се разтапя с бързо нарастващ темп, като в момента повече от 200 милиарда тона лед се стичат в океана всяка година и това увеличава морското равнище с половин милиметър за 12 месеца, съобщи екип от 80 учени в сряда.

Скоростта на топенето на леда се е утроила през последното десетилетие, заключава проучването. Ако тази тендеция продължи, някои от най-лошите страхове на учените за издигането на океаните могат да бъдат реализирани, оставяйки на по-ниско разположените градове и общности по-малко време да се подготвят, отколкото се предвиждаше.

Резултатът също така посочва, че народите имат кратък период от време - може би не повече от десетилетие - за намаляване на емисиите от парникови газове, ако се искат да избегнат някои от най-тежките последици от изменението на климата.

Антарктида, най-голямата ледена шапка на планетата, е загубила 219 милиарда тона лед годишно от 2012 г. до 2017 г. Това е три пъти повече от 73 милиарда тона за преди десетилетие, заключават учените. От 1992 г. до 1997 г. Антарктида е загубила 49 милиарда тона лед годишно.

Изследването е продукт на голяма група антарктически експерти, които колективно прегледаха 24 скорошни измервания за загубата на лед в Антарктика и обобщавайки промените в региона. Изследването е публикувано в списание "Нейчър".

 

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: Свят 
Етикети: Антарктика лед топи 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Ледът на Антарктика се топи три пъти по-бързо". Също така можете да намерете статии за: Антарктика, лед, топи и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |