Костите на Левски са под Словашкото посолство!
Сряда, 17 Януари 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Костите на Левски са под Словашкото посолство!
Харесайте facebook страница ни
Писателят Христо Нанев:

Костите на Левски са под Словашкото посолство!

Румен Леонидов защитава ясновидката Слава Севрюкова във филм по БНТ

Поетът Христо Нанев има уникална съдба - до 1989 г. е заместник-директор на училище „Димитър Талев". После става писател на свободна практика и започва да изследва необяснимите хора феномени в България. Още тогава се запознава с известната пророчица Слава Севрюкова, която в един момент е известна почти колкото Ванга. От дългите си разговори с нея пише 5 книги. Три години прави документален филм за тази интересна жена. Този месец едночасовата продукция ще бъде излъчена за първи път по БНТ. В нея има десетки интервюта с известни хора, които са я познавали, както и документални кадри с пророчицата, заснети от легендарния български йога Венцислав Евтимов. Тези дни в предаването на Марта Вачкова „Апартаментът" Христо Нанев и поетът Румен Леонидов ще разкажат за „феномена Севрюкова".

- Какво те насочи към Слава и то в момент, когато си човек с добра професия и положение в живота?

- Казаха ми, че е по-добра от баба Ванга. Така преди 25 години отидох да се уверя лично. Знаех, че тя не иска да бъде записвана, затова бях взел един касетофон и го бях скрил в чантата си. По този начин много трудно става запис, но исках да рискувам. И когато тази жена започна да говори смайващи неща за Левски и Ботев, не издържах и й признах, че искам да я записвам. Още тогава разбрах, че тази жена може да чете мисли, защото още от вратата ми каза: Ти искаш, това и това. Интересното при Севрюкова е, че през целия си живот е работила като тъкачка в текстилна фабрика в София. А е от Нова Загора и е омъжена за белогвардеец. Другото, което ме впечатли, е, че тя не приемаше хора като Ванга, а се занимаваше с устройството на атома и други неща от теоретичната физика. 30 години работеше с доцента по физика Иво Лозенски. Интересуваше се от микрокосмоса, макрокосмоса, звезди и галактики. Разреши ми да я записвам и ми каза, че оттук нататък мога да правя записи на срещите ни. Така започнах да вадя касетофона на всяка наша среща. Още първия път документирах 4 часа разговори. Говореше уникални неща. Дотогава не вярвах, че тя е по-добра от Ванга и че може изобщо да има такива хора.

- Знаем, че при Ванга способностите се проявяват, след като е отнесена от смерч в родното й село. Какво отключва дарбите на Слава?

- При нея дарбата е вродена. Не е като при Ванга, нещо външно да се случи, та тя да се отключи. И ти казах - цял живот е била тъкачка във фабрика. Претърпяла е 7 сериозни операции. Знам, че има почти отстранен черен дроб - само една част от него е останала. Тя казваше: След всяка една операция ми се засилваха способностите. Тя е родена такава, брат й е такъв. Майка й и баба й също имат такива дарби. Говорим за някаква специфична генетика.

- Посещаваха ли я много хора, като при Ванга?

- Тя почина малко след промяната през 1991 г. Последната година се вдигна някакъв шум около нея, защото пресата стана свободна и вече можеше да се разказва за такива феномени. Беше скромен човек, беше ми казала: Приживе няма да пишеш нищо!

- Как явен скептик като поета Румен Леонидов е повярвал в Слава Севрюкова?

- Той е много впечатлен от нея, както и много други сериозни личности. В кадрите, предоставени ми от йогата Венцислав Евтимов, се вижда как след нея вървят тълпи от хора. Точно той ми разказа един уникален случай с нея. Бил й е на гости и по едно време звъннал телефонът - от другата страна бил хирургът на една известна болница. Попитал я: Имаме един много тежък случай. Всичко ли да режа? Виждаш ли опасност? И му казала: Ако изрежеш всичко, няма да оцелее. Изрежи само засегнатите части!

- Как тя знае за последните мигове на Левски?

- Тя виждаше картини, накъдето й се насочи мисълта. Според нея версията на Николай Хайтов, че Апостола е погребан в църквата „Света Петка Самарджийска", не е вярна. Нейното видение показва, че Левски сега е на 10 метра под стълбището на Словашкото посолство в София. Тя ми разказа, че е видяла как денят на обесването е бил много студен. Вижда един българин с ямурлук на жълти и кафяви ивици да се приближава до висящото тяло. Бил е с каруца, на която е постлал сухо сено. Турците са държали тялото на бесилката дълго време за назидание. В София никой не е смеел да излезе. Човекът с ямурлука дава 2 жълтици на заптиета, за да погребе тялото по християнски. Откачва тялото и го натоварва в каруцата. Подкарал я, а турците го следвали неотлъчно. Търсил по-ниско място, за да положи тялото. На стотина метра от бесилото имало един овраг. Успял да изкопае плитка яма - 20-25 сантиметра, защото земята била замръзнала. Заровил го, но понеже заптиетата го гледали през цялото време, не посмял да постави знак, който да обозначава, че там е погребан човек. И си тръгнал. Слава видя, че след Освобождението по новия градоустройствен план теренът е бил заравнен. Така тялото е останало недокоснато на десетина метра под сегашното ниво на София. И там сега е стълбището на Словашкото посолство. На въпроса - ще бъде ли изровен някога, тя отговаряше, че няма как да стане, по простата причина, че това се води чужда територия.

- Севрюкова твърди, че Левски е бил разочарован от българите в последните си мигове. Как знае това?

- Тя можеше да влезе в главата на човека, за когото мислеше. По същия начин в началото на 70-те години руските тайни служби са се срещали с нея и са искали да влезе в мислите на президента Ричард Никсън. Интересували са се докога смята да води войната във Виетнам. Тя ми каза: Аз влизам в ума на Никсън и той мисли: Ще бием, докато победим! Погледнала напред и видяла, че американците няма да победят. По същия начин леля Слава влезе в ума на Левски. Твърди, че той до последния момент се е надявал да пукне отнякъде пушка, някой нож да извади или безуспешен опит да направи да го спаси. А е имало толкова комитетски хора. Най-голямото му разочарование било това, че никой не си помръднал пръста да го спаси. И така си отишъл огорчен.

- Кой е убиецът на Ботев, според Слава Севрюкова?

- Във филма съм включил този момент. Тя видя, че убиецът му е българин. Тя видя всичко, както е по легендата - Ботев е изправен сред скалите и пуква отнякъде самотна пушка. Тя каза: „Я да видя откъде идва изстрелът. Виждам от коя пушка излиза куршумът и кой стои зад нея. И виждам българин!". Убиецът е един от близките му хора. Стрелял е в гърба на поета. Обяснението й за всичко това е, че Ботев е много добър поет, но е неопитен във военното водачество на четата. Тръгнах по архивите и прочетох почти всички спомени на Ботевите четници. Оказва се, че в отряда му от 187 души поне 10 са с военно образование. Там има ефрейтори, капрали, фелдфебели от сръбската и руската войска. Има дори служили като румънски полицаи. Те виждат, че Ботев не разбира много от военно дело и проваля четата. Нервите на един не издържат и той стреля. Любопитното е, че самият убиец загива от турците. И свидетелите от отряда създават легендата - турчин е убил Ботев. За да се запази патриотизмът на българите.

- Познавали ли са се с Ванга?

- Ванга е била психически много натоварена от срещите си с духовете. Когато двете пророчици се виждат, тя се оплаква на Слава: „Има нощи, когато главата ми ще се пръсне!". Севрюкова я посъветвала: „Ще си представиш нощно време как къщата ти е обградена от бяла светлина. И тя няма да допуска тези духове." След време Ванга праща хора да кажат: „Благодарете на Славка и й кажете, че вече спя спокойно!"

Историята на не позналия жена дядо Влайчо

Едно от интересните открития на Христо Нанев е дядо Влайчо Жечев от новозагорското село Коньово. Починал е още преди 30 години. Решавал е човешки и личностни проблеми. Интересното е, че той е най-пострадалият от ясновидците, защото е минал през всички лагери. Грешката му е, че е предсказал смъртта на Георги Димитров.

Още през 1946 г. казал на някакво приятелско събиране: Този човек няма да го бъде след 2 години. И уж всичките били почтени хора, а единият отишъл и го издал на комунистите. И властта го приема като провокатор, който ръси слухове за ръководителите.

В селото му издигнали музей. Идеята на Нанев е да направи филм и за него.

Дядо Влайчо не познал жена до края на живота си. Бил особняк и чешит. Баща му бил едър земевладелец - имал над 300 декара земя. Влайчо обаче не се интересувал от имота, нито от възможността да се задоми. Интересували го само проблемите на хората. На 30-годишна възраст майка му намерила една красива и имотна мома от същото село. Направили му чорбаджийска сватба - продължила 3 дни и нощи. На третия ден той казал на булката си: „Аз те харесвам, но няма да се любим!

Ще живеем като брат и сестра.

Ако не си съгласна, аз ще те разбера." Хвърлил булката си в размисъл и покруса. Три дни мислила и на четвъртия взела решение - събрала си багажа и се върнала при майка си. Парадоксалното е, че макар Влайчо да преминал през толкова перипетии, живял до библейската за нашите условия възраст от 87 години.

От селото на ясновидеца е и шефът на БАН академик Никола Съботинов, а местният футболен отбор е единственият селски тим трикратен републикански шампион по футбол.

Автор: Росен ИВАНОВ
Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: васил левски Пловдив румен леонидов христо нанев 


  Още статии по темата


  Коментари

Момче 06.01.2013 18:40:21
Цитат : "А е имало толкова комитетски хора. Най-голямото му разочарование било това, че никой не си помръднал пръста да го спаси. И така си отишъл огорчен."

Не е вярно, че никой не си е мръднал пръст.Тук има кратко обяснение по въпроса : http://www.sibir.bg/blog/momchev/index.php?blogPage=blogPreviewArticle&artID=275626
Румяна 28.02.2016 15:52:14
До Момче: Аз вярвам на Слава Севрюкова, пък вие си пишете, каквото си искате!
Румяна 28.02.2016 15:52:32
До Момче: Аз вярвам на Слава Севрюкова, пък вие си пишете, каквото си искате!
Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Костите на Левски са под Словашкото посолство!". Също така можете да намерете статии за: васил левски, Пловдив, румен леонидов, христо нанев и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |