Вторник, 16 Септември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Какво можем и какво не можем да ядем по време на Коледните пости?
Харесайте facebook страница ни

Какво можем и какво не можем да ядем по време на Коледните пости?

Една страхотна рецепта по време на постене

За постенето има много и различни концепции, тенденции, мнения. Дори и от медицинска гледна точка се  популяризира временното постене като балансирана система за хранене и диета за пречистване на организма.

Временното ограничение на храната кара организма да работи на по-малки обороти. Освен че тялото се изчиства от токсини, то се пренастройва по-лесно към смяната на сезоните и към преминаването към друг тип хранене. Така и в развитието на кулинарията някак естествено и логично се следва хода на историята.

Какво можем и какво не можем да ядем по време на Коледните пости?

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. А в сряда и петък без олио.

15 - 22 ноември - само растителна храна с олио.

21 ноември /4 декември ст.стил/ е Въведение Богородично - разрешава се риба.

От Андреевден до Никулден - разрешава се риба.

6 декември /12 декември (ст. стил)/ - Никулден - разрешава се риба

7 декември - 13 декември - разрешава се риба

14 декември - 19 декември - разрешава се риба

20 декември - 24 декември - само растителна храна с олио

От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово

Мекотелите – миди, охлюви, октоподи, се смятат за постни храни. Затова любителите на морски дарове, които са решили да постят, могат да си позволят по-разнообразно меню.

Предлагаме ви една интересна рецепта, подходяща за Коледните пости. Пробвайте, ще ви хареса!

Капоната

3 супени лъжици зехтин
1 чаша нарязан целина
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 голям патладжан, нарязан на кубчета
1 ч. чаша домати /нарязани/
¼ чаша стафиди
3 супени лъжици каперси
½ ч. чаша маслини, каламата, нарязани
1 щипка лют пипер по желание
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек


Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и поставя в студена вода,за около 20-30 мин.,  да се отдели горчивият вкус на соланина. Отцеждат се и подсушават. В голям тиган на средно висока температура се задушават нарязаните на ситно лук, чушка и целина със зехтин за около 5 минути, или докато зеленчуците започват да се готвят и станат полупрозрачни. След това се добавя патладжана и щипка лют пипер /по желание/ и се готви още за около 3 минути.
Добавят се нарязаните домати и стафиди, като се намалява силата на огъня, готви се в продължение на 20 до 25 минути, докато всички зеленчуци са омекнали и водата се е изпарила.
Накрая се поставят каперсите и маслините и овкусява със захарта и оцета за още около  минута. Поръсва се  със сол и черен пипер на вкус, листа пресен босилек.


Пресен хляб допълва ястието, което става още по-ароматно, ако се остави да престои.
И още нещо лесно и бързо, вкусно с патладжан – в оригиналната рецепта е оприличен с хумус, но в съставките не присъстват характерните за близкоизточната хранителна паста нахут или тахан /сусамов/, така че, аз го окачествих като дип, не че наименованието би имало някакво особено значение.
Източник: blogspot.com
Прегледайте още новини и статии от: Калейдоскоп 
Етикети: рецепта коледни пости 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Какво можем и какво не можем да ядем по време на Коледните пости?". Също така можете да намерете статии за: рецепта, коледни пости и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |