И днес търсят Боян Петров
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » И днес търсят Боян Петров
Харесайте facebook страница ни

И днес търсят Боян Петров

Спасителната операция по издирването на българския алпинист Боян Петров ще продължи и днес. Това заяви пред БНР алпинистът Кирил Петков, който е от екипа на Петров.

Към момента Кирил Петков се намира в района, където се провежда спасителната операция.

Вчера спасителите са се прибрали в базовия лагер под връх Шиша Пангма, носейки вещи на Боян Петров, открити при лагер 3. Хеликоптерите не успяха да се включат в действията по издирването на алпиниста заради лошото време в планината.

По думите на Петков се планира издирването на Петров да продължи днес и утре, така че да се проверят всички възможности.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности."

Тази сутрин времето в планината е било слънчево.

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче", коментира още Петков.

Българинът ще остане на мястото на спасителната операция и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

Днес е десетият ден от началото на операцията по издирването на Боян. В следващите дни екипът му ще даде пресконференция за това как е протекла операцията.

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: операция спасителна алпинист 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "И днес търсят Боян Петров". Също така можете да намерете статии за: операция, спасителна, алпинист и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |