„Хеброс бус" точи държавата през общината
Вторник, 22 Май 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » „Хеброс бус" точи държавата през общината
Харесайте facebook страница ни
Мръсни игри

„Хеброс бус" точи държавата през общината

Веселин Дошков в далавера с 5,9 милиона билета, фирмата му с двойно счетоводство

Транспортната фирма „Хеброс бус" източва милиони левове от Министерството на финансите с посредничеството на общината, стана ясно след разследване на журналистката Валя Ахчиева от БНТ.

Само за миналата година „се губят" 5 876 394 билета по 1 лев. Те вероятно са продадени на пътници, но са скрити веднъж, за да не се плащат данъци, и втори път, за да се получава тлъстата държавна компенсация, тъй като всички линии на фирмата на Веселин Дошков се оказват нерентабилни.

Мръсните игри между общината и превозвача излизат наяве, след като работещата върху проекта за Интегриран градски транспорт в Пловдив „Планет Консултинг" установява разминаване в данните за пътниците.

Не е ясно дали данните са шокирали отговорните за транспорта служители в общината, но от „Планет Консултинг" са засекли, че за един ден по всички автобусни линии на Пловдив са се качили 166 хиляди души. Превозвачите обаче са пуснали информация към общината, че пътниците в този ден са били само 120 хиляди души. Или само за ден 46 хиляди пловдивчани не са отчетени като пътници.

Защо се прави това? Елементарно...

Според Наредба №3 на Министерството на финансите всички линии от вътрешноградския транспорт се компенсират от държавата, когато са нерентабилни, т.е. имат повече разходи, отколкото приходи. По едно или друго стечение на обстоятелствата, превозвачите в Пловдив по документи доказват, че абсолютно всички линии в градския транспорт са нерентабилни. И така собствениците им - Дошков, Батаклиев, Чолаков, Лозанов... получават пари от републиканския бюджет. За 2012 г. фирмите превозвачи в Пловдив са си поделили 3,3 млн. лв., а Веселин Дошков като собственик на най-голямата фирма е взел най-тлъстия транш.

В разследването си Валя Ахчиева установява, че през 2012 г. Министерството на финансите през БНБ е отпечатало 9 800 000 билета с номинал 1 лев за „Хеброс бус". Те от своя страна обаче отчитат пред общината като продадени само 3 923 606 билета. Търсят се останалите 5 876 394. Пред камерата собственикът на фирмата Веселин Дошков заяви, че те се пазят където трябва. В няколко разговора след това той даде различни отговори.

„Хеброс бус" е стар клиент на данъчните.

Фирмата на Веселин Дошков влиза в полезрението на Звеното за борба с измамите с ДДС. За последните 6 години са им правени 6 ревизии и са установени 1 млн. лв. укрити данъци от страна на превозвача. Наскоро данъчните отново ударили „Хеброс бус", но в момента по ревизията се водят съдебни дела.

Още по темата в новия брой на в. „Акцент"!

Източник: Екип на в. „Акцент"
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: „хеброс бус" точи държавата общината 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "„Хеброс бус" точи държавата през общината". Също така можете да намерете статии за: „хеброс бус", точи, държавата, общината и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |