Хърватия и Сърбия затоплят отношенията след десетилетия конфликти
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Хърватия и Сърбия затоплят отношенията след десетилетия конфликти
Харесайте facebook страница ни

Хърватия и Сърбия затоплят отношенията след десетилетия конфликти

Хърватия и Сърбия се зарекоха да засилят работата относно правата на малцинствата, граничните въпроси и издирването на изчезнали хора от войната помежду им през 1990-те години, в опит да подобрят отношенията, които остават обтегнати десетилетия след рухването на Югославия, отбелязва "Ройтерс".

Сръбският президент Александър Вучич и хърватския му колега Колинда Грабар-Китарович разговаряха в началото на двудневното официално посещение на Вучич в Хърватия.

"Отношенията между Сърбия и Хърватия са обременени с миналото, за което този път не разговаряхме... Нашата работа е да разговаряме и да търсим решения на въпроси, които ни разделят", изтъкна Грабар-Китарович след продължилия два часа разговор.

Сърбия и Хърватия са двете най-големи републики, които се появиха след рухването на Югославия през 1991 г. Те се опитаха да подобрят отношенията си след войната в периода между 1991 и 1995 г., но трудностите остават.

За да се присъедини към Европейския съюз, Сърбия трябва да разреши неуредените проблеми със съседите си, включително с Хърватия.

Двамата президенти заявиха, че са се съгласили да подобрят сътрудничеството в продължаващото издирване на няколко хиляди изчезнали харвати и сърби от войната.

Те също така заявиха, че двете бивши вражески страни ще се опитат да разрешат граничните проблеми през следващите две години. Ако не успеят, ще се обърнат към международен съд.

"Ще се опитаме да променим атмосферата през следващите 100 дни, като всички сръбски власти ще трябва да направят всичко възможно за по-добри взаимоотношения. Това ще бъде сигнал за добра воля от наша страна", обеща сръбският държавен глава.

"Разглеждаме миналите събития по различен начин, но трябва взаимно да ги разберем и смятам, че нещата ще се придвижат напред", допълни Вучич.

Около 1000 души се събраха, за да протестират на главния площад в хърватската столица Загреб срещу посещението на сръбския президент.

По-късно двамата президенти ще изнесат речи пред форум на няколко десетки компании от двете страни в опит да засилят икономическите отношения. Вучич се предвижда да посети някои райони в Хърватия, населени със сърби.

 

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: Свят 
Етикети: хърватия сърбия отношения 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Хърватия и Сърбия затоплят отношенията след десетилетия конфликти". Също така можете да намерете статии за: хърватия, сърбия, отношения и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |