Хаос на Понеделник пазара - районът става строителна площадка
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Хаос на Понеделник пазара - районът става строителна площадка
Харесайте facebook страница ни

Хаос на Понеделник пазара - районът става строителна площадка

Зоната между Понеделник пазара и ДКЦ-1 се превръща от днес в строителна площадка. Работниците от фирма „Драгиев и ко“ ще сменят пътната настилка, ще ремонтират тротоарите и ще оформят паркоместа. От миналата седмица строителите вече са махнали паркинга пред Райфайзенбанк, където ще се изгражда пешеходна зона. Офанзивата с благоустрояването на квартала е заради Голямата базилика.

Античният храм с експонираните 2000 кв. метра цветни мозайки от 4-5 век трябва да е завършен след една година, за Европейската столица на културата. Пред Католическата църква ще има площад с пейки и зеленина, а пред банката - пешеходна зона със сух фонтан и детска площадка.

Една от задачите е да се отвори нова пътна връзка между бул. „Княгиня Мария- Луиза“ и бул. „Цар Борис III Обединител“ към Тунела-юг вместо „ухото“ до Католическата църква, премахнато заради реставрацията на Голямата базилика. Проектантите предлагат колите, които идват от бул. „Кн. Мария-Луиза“, да завиват покрай градинката срещу църквата „Света Петка“ на ул. „Иван Пеперлиев“ и оттам да влизат на ул. „Света гора“, която води към Понеделник пазара и ДКЦ-1. Тя сега е затворена, а тротоарът е ограден с антипаркинг колчета.

Движението до поликлиниката в посока Тунела юг ще е еднопосочно. След това става двупосочно - колите от бул. „Кн. Мария-Луиза“ ще излизат с ляв завой на бул. „Цар Борис III Обединител“ на Тунела. В същото време се запазва връзката между бул. „Цар Борис III“ с ДКЦ-1 и Понеделник пазара, която и в момента съществува. Трафикът обаче ще се извършва, както и в момента, покрай пазара по ул. „Патриарх Евтимий“ и „Митрополит Панарет“.

Все още обаче се уточнява по какъв начин ще бъде регулирано новото движение както до ДКЦ-1, така и откъм бул. „Кн. Мария-Луиза“. Затова строителите започват с благоустрояването на квартала. Той се превръща в част от туристическия маршрут, защото е свързан и със Стария град.

В момента около Понеделник пазара и ДКЦ-1 цари пълен хаос. Колите са паркирани на всяко кьоше и в малките улички. Наредени са до оградата на археологическите разкопки до Тунела и в две редици на ул. „Патриарх Евтимий“.

Общинският паркинг между пазара и поликлиниката е във форма на триъгълник и вечно е препълнен. Затова автомобилите спират и от двете страни на тесните павирани улици. Медиците ги оставят под колоните на сградата и досами стълбището. Препълнен е и паркингът до другия вход в ДКЦ-1 - на ул. „Раковски“. И тук едната лента от паважа е превърната в паркинг.

Ул. „Света гора“ е с дупки, а плочките на тротоара са надигнати от корените на дърветата, особено пред Професионалната гимназия по битова техника. Само плочникът пред хотела на Цар Киро е запазен. Той е построен на ъгъла на ул. „Иван Пеперлиев“ и „Света гора“.

Източник: marica.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: хаос площадка строителна 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Хаос на Понеделник пазара - районът става строителна площадка". Също така можете да намерете статии за: хаос, площадка, строителна и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |