Грипът е тук, затвориха болниците! Ще обявят ли ваканция?
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Грипът е тук, затвориха болниците! Ще обявят ли ваканция?
Харесайте facebook страница ни

Грипът е тук, затвориха болниците! Ще обявят ли ваканция?

Свижданията в пловдивските болници, плановите операции, детските и женските консултации са прекратени заради грипа. Това стана ясно от писмо на Регионалната здравна инспекция, изпратено вчера до лекари, учители и общинари. 

От началото на 2018 г. в Пловдивска област е завишена заболеваемостта от остри респираторни заболявания и такива, протичащи с ентероколитен синдром, посочват от здравната инспекция. Градът все още не е под карантина, но се очаква това да стане в следващите седмици. Напълно възможно е скоро да бъде обявена и грипна ваканция.   

В момента заболелите пловдивчани са 122 на 10 000, при средно за страната 119 на 10 000. Най-засегнати са децата във възрастовите групи от 0 до 4 години, както и от 5 до 14 години, отчитат медиците.   

Огромни опашки има пред повечето кабинети на общопрактикуващи лекари. Грипът започва с внезапна много висока температура от 39-40 градуса. Придружен е от болки в мускулите и ставите по цялото тяло, болки в гърлото, затруднено дишане. За да отмине по-бързо, джипитата препоръчват болните да останат в леглото поне 4-5 дни.

За да се ограничи заболеваемостта пък, от РЗИ-Пловдив съветват да се преустанови провеждането на профилактични прегледи и имунизации. Да бъде засилена сутрешната проверка в градините и яслите, така че да не се допускат болни деца и персонал. А детските и учебните заведения да се дезинфекцират и проветряват по-често. 

Грипна епидемия се обявява в случаите, когато заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания достигне 200 болни на 10 000 души. Школата пък се затварят при отсъствие на поне 30% от учениците заради заболяване.

 

Източник: marica.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: грип болници ваканция 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Грипът е тук, затвориха болниците! Ще обявят ли ваканция?". Също така можете да намерете статии за: грип, болници, ваканция и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |