Германските собственици на "Труд", "24 часа" и "168 часа" бягат от България
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Германските собственици на "Труд", "24 часа" и "168 часа" бягат от България
Харесайте facebook страница ни

Германските собственици на "Труд", "24 часа" и "168 часа" бягат от България

Фирма, базирана в Австрия, купува вестниците и печатницата

Вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа" вече са с нов собственик. За това предупреди още  в началото на август тази година ръководителят на ВАЦ Бодо Хомбах.

Тогава в медиите беше разпространено следното съобщение: 

Германската пресгрупа WAZ (ВАЦ), която вече обяви предстоящото си оттегляне от Сърбия, е готова да напусне целия регион на Югоизточна Европа. Това съобщава ръководителят на WAZ Бодо Хомбах в интервю за всекидневника "Ханделсблат".

За нас Югоизточна Европа не е пазар с бъдеще. Ние не искаме да разширяваме дейността си там, обяснява шефът. Хомбах обаче подчертава, че WAZ, сред чиито издания у нас са вестниците „Труд“ и „24 часа“, е готова на продажби на Балканите, само ако има подходящи условия.

Можем, но не сме принудени да продаваме. Това означава, че сме свободни да го направим, само ако това е изгодно, подчертава Хомбах.

Германската пресгрупа с централа в Есен смята да се изтегли от Сърбия и Румъния преди края на 2010 г., уточнява “Ханделсблат".

От 15 години WAZ е със силни позиции на Балканите и има вестници в България, Македония, Хърватия, припомня АФП.

Ето и съобщението на Вести. БГ  за голямото разместване в Българския медиен пазар:

"ВАЦ Медиа Груп" и "БГ Приватинвест" обявиха, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България. Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ".

Обект на продажбата са водещите вестници "24 часа", "Труд" и "168 часа", както и списанията на прес-групата. Сред активите ще бъдат и печатницата на прес-групата и фирмата за разпространение "Стрела".

"Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев.

Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов .

Германската медийна група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) разпродава всичко и напуска България.

Купувач на всички активи е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ".

Продададени са водещите вестници "24 часа", "Труд" и "168 часа", списанията, печатницата и фирмата за разпространение "Стрела".

Така се потвърждават слуховете, които от няколко месеца се носят из София и няколко пъти бяха отричани от шефовете на ВАЦ.

"Има слухове, които опровергахме, за възможни сделки, но заявените до момента предложения и интереси не са основа за сделка. Слухове има постоянно, включително ги пускат хората, които искат да купуват, но ние не се оставяме да ни повлияят", каза в началото на август президентът на ВАОЦ Бодо Хомбах.

Не са ясни точните причини за отстъплението на ВАЦ от Балканите, но може би сред тях е и чувствително и постоянно спадащият тираж на двата български всекидневника, които години наред бяха водещи.

"Продажбата е факт и екипът на вестника остава. Моят екип не може да прави лош вестник. Доколкото знам и екипът на "24 часа" остава", каза за БГНЕС главният редактор на "Труд" Тошо Тошев.

Подробности щели да бъдат съобщени в сряда на пресконференция.

"Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България. Учредители са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, притежават електронни и печатни медии в Холандия.

Името на Христо Грозев нашумя през 1990 г., когато заедно с Живко Желев и Александър Момчилов осъществиха първото нелегално предаване на радио "Канал КОМ".

Медийната му кариера е започнала като един от създателите на студентското радио в Американския университет в Благоевград. През 1994 г. е нает да работи за американската медийна компания "Метромедия интернешънъл", която купува радиостанции в Източна Европа.

Бил е директор на нови радиостанции на "Метромедия" в Русия и регионален директор за Северна Европа. От 2000 г. като мениджър на целия радиобизнес на компанията ръководи 33 радиостанции в 11 страни.

През 2004 г. те са купени от ирландската верига Communicorp Group, част от която стават и българските "БГ радио", "Радио 1", радио "Нова". Грозев работи за Communicorp Group като директор развитие на международните пазари.

Той е и акционер в Stevia Communications заедно с Карл фон Хабсбург, купила през 2009 година 50% от акциите на българската телевизия "Европа" от евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов.

За новата инвестиция в България са привлечени милионерите Огнян Донев и Любомир Павлов.

Огнян Донев, за когото се говори,у че е най-успешният борсов играч в България,  отскоро е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). През 1998 година чрез работническо-мениджърско дружество (РМД) той участва в приватизацията на "Унифарм", а две години по-късно и на "Софарма", на която в момента е изпълнителен директор.

В продължение на няколко години е представител на "Метро кеш енд кери" в България, преди компанията да открие магазините си у нас.

Донев е собственик и в още една голяма компания - "Доверие обединен холдинг", наследник на бившия приватизационен фонд "Доверие". Холдингът е акционер в няколко публични компании, както и в "Доверие Брико", която управлява веригата магазини "Мосю Бриколаж" в България и региона.

Любомир Павлов е известен първо с политическата си кариера, издигнала го до депутат от СДС в 36-тото Народно събрание. След това е сред най-приближените до бившия кмет на София Стефан Софиянски.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: вестници 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Германските собственици на "Труд", "24 часа" и "168 часа" бягат от България". Също така можете да намерете статии за: вестници и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |