Финансират откриването на нови работни места
Четвъртък, 19 Април 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Финансират откриването на нови работни места
Харесайте facebook страница ни

Финансират откриването на нови работни места

Работодателите могат да се възползват от две нови насърчителни мерки, за да наемат безработни лица. Агенцията по заетостта е посредник, а заявки от работодатели за ползване на преференциите ще се приемат в бюрата по труда до 21.07.2017 г. включително.

Субсидии ще се предоставят при осигуряване работа на безработни на възраст до 24 или над 50 години, на лица с основно и по-ниско образование, или с престой в бюрото по труда над 6 месеца, както и на хора с увреждания. С предоставяните чрез Агенцията по заетостта средства се покриват 50% от разходите за заплати и осигуровки, а за хората с увреждания - до 75%.

Работодателите сами ще преценяват каква да е продължителността на трудовите договори с безработните лица, като тя не може да е по-малка от 3 месеца. Максималният срок за финансиране на работните места от държавата е 12 месеца. 

Преференциите са по реда на Закона за насърчаване на заетостта и се предоставят под формата на държавна помощ съгласно регламент 651/2014 на ЕК. За тях могат да кандидатстват работодатели, осъществяващи стопанска дейност и разкриващи работни места във всички сектори на икономиката. Офертата не важи за тези, които се занимават с износ на стоки, с преработка и търговия на селскостопански продукти, със закриване на въглищни мини, както и в дейности, реализирани с условие за използване на местни стоки за сметка на вносни.

Двете нови мерки стартират в активния летен сезон и са подходящи за работодатели, търсещи работна сила за производство на селскостопанска продукция, рибарство и аквакултури. До този момент работните места в тези дейности не можеха да получат финансиране чрез другите програми и мерки, реализирани от Агенцията по заетостта, поради прилагането им под формата на схема за минимална помощ и ограниченията съгласно Регламент 1407/2013.

Повече информация за условията и реда на кандидатстване работодателите могат да получат в бюрата по труда в страната, както и на страницата на Агенцията по заетостта в рубрика „Обяви за финансиране по региони”.

-СПАД НА БЕЗРАБОТИЦАТА-

Спад на безработицата до 6.8%  отчита Агенцията по заетостта през юни 2017 г. Броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда през месеца е 224 167. Те намаляват с 9662 души спрямо предходния месец, а в сравнение с юни 2016 г. броят им се свива съществено - с 50 109 лица. Най-много свободни работни места на първичния пазар през месеца са заявени от преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

Източник: marica.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: работни места безработица мерки 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Финансират откриването на нови работни места". Също така можете да намерете статии за: работни места, безработица, мерки и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |