Едвин Сугарев обяви гладна стачка до оставката на Орешарски
Неделя, 20 Май 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Едвин Сугарев обяви гладна стачка до оставката на Орешарски
Харесайте facebook страница ни

Едвин Сугарев обяви гладна стачка до оставката на Орешарски

Няма да я прекратя дори да ми коства живота, категоричен е бившият политик

Ексдепутатът, поет и общественик Едвин Сугарев обяви нова гладна стачка. Той смята да гладува, докато кабинетът на премиера Пламен Орешарски не напусне политическата сцена. Това обяви той в открито писмо, разпратено до медиите.

Очаква се през август протестите да утихнат, а това не бива да се случва, казва Сугарев. 
В писмото си Сугарев обръща внимание на продължаващите вече 12 дни протести с искания за оставки и липсата на реакция от страна на властта. „А Вие се правите, че не чувате гласовете им под прозорците на кабинета си, че не разбирате техните искания и не долавяте тяхната категоричност.” В текста той допълва, че единственият достоен изход за Орешарски е подаването на оставка. „Вървете си в мир, г-н премиер, вървете си, докато още има мир в България – защото от един момент нататък може да бъде късно. За съжаление Ви познавам достатъчно добре и знам, че няма да го направите. Наемниците не правят така. Ще се опитвате да оцелеете – с всички сили и с всички средства – както се опитват да оцелеят партийните Ви попечители, както се опитва да оцелее Вашият свят на подмяната и на лъжат”, категоричен е поетът и бивш политик.

Сугарев обръща внимание в мотивите си в писмото си за гладната стачка, че няма нищо по-лошо от непрозрачното управление на страната и това, че се „обслужват неясни олигархически интереси, ръководейки се от сключени потайно политически сделки; да се култивира подмяна и лъжа – и да поражда единствено омерзение у своите обитатели”.

Писмото е адресирано както до премиера Орешарски и медиите, така и до президента Росен Плевнелиев и посланиците на страните от ЕС.

БГНЕС публикува пълния текст:

Вече дванадесети ден хиляди българи искат Вашата оставка, а Вие се правите, че не чувате гласовете им под прозорците на кабинета си, че не разбирате техните искания и не долавяте тяхната категоричност. Говорите за това как подаването на оставка е безотговорно действие - и за това какви ужасни неща ще се случат, ако Вашето правителство падне. Само че ужасните неща вече се случиха - защото няма нищо по-ужасно от това една държава да бъде управлявана по непрозрачен начин - и да обслужва неясни олигархически интереси, ръководейки се от сключени потайно политически сделки; да култивира подмяна и лъжа - и да поражда единствено омерзение у своите обитатели.

Такава държава е България днес - и не друг, а Вие и подкрепящите Ви партии сте нейните строители. „Грешката" с назначението на Делян Пеевски разголи арогантността - Вашата и на Вашите попечители, допълнена от Вашия персонален анонс за рестартиране на антибългарския проект „Белене"; от поредната реабилитация на Държавна сигурност, изразена от Вашия външен министър Кристиан Вигенин; от назначението на Волен Сидеров за председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика; от лансирането на бивш служител на СИК за заместник министър на МВР.

И днес, след всичко това, умолявате да Ви бъде даден поне шест месеца срок, за да свършите всички необходими дейности, включени във Вашия „план Орешарски". Обещавате с щедра ръка някакви мизерни социални бонуси - сякаш ще извадите средствата за тях от собствения си джоб, а не от държавата хазна, която се пълни с парите на българските данъкоплатци - същите, които днес Ви искат оставката.
Не е вярно, че не разбирате за какво става дума, г-н премиер. Много добре разбирате, но шикалкавите и бавите топката, снишен зад своите хипотетични обещания - та дано ви отмине бурята и додрапате някак до август, когато - вярвате Вие - гражданският гняв ще стихне и протестите ще потънат в отпускарското безвремие. Само че това, което демонстрирате пред цяла България, не е достойно поведение - това е бягство - бягство от човешкото достойнство, бягство от човешката солидарност, бягство от свободата, бягство от самия себе си.

Това е малодушно изпълнение на марионетен танц - защото едва ли някой вярва, че Вашата персона има нещо общо с избора на който и да било за каквото и да било. Изборът на Делян Пеевски Ви демаскира – показа Ви като сламен човек, който е поставен чисто формално на държавното кормило, докато други определят Вашите назначения, делят властови Вашите ресурси и разпределят „порциона" на държавата.
Преди Вас имаше друг един такъв сламен човек - проф. Любен Беров, при чието правителство Мултигруп управляваше България, мафията натрупа мускули, нароиха се кухи банки и кредитни милионери, подготви се почвата за поредното ограбване на страната ни и поредната национална катастрофа, която настъпи в края на 1996 г.
Можете ли да се огледате в това минало? Същият сте. Същият - като проф. Беров. Съгласието с подобна функция унижава - и можете да бъдете сигурен, че няма да Ви запомнят с добро, г-н премиер.

Хората, които крещят „Оставка!" под Вашите прозорци, не искат енергийните Ви помощи или мизерните грошове, с които се каните да индексирате пенсиите. Бъркате ги с други едни протестиращи - тези от февруари, които обслужваната от Вас БСП яхна, за да се докопа до властта.

Те искат просто да се махнете - и Вие, и Вашето правителство, и новата тройна коалиция, която го подкрепя. Те изпитват отвращение към всичко онова, което им предлагате като днешна политическа реалност - и отказват да Ви търпят повече, отказват да живеят в лъжа.

И именно поради това техния протест е знаменателен - той съдържа в себе си повече, неизмеримо повече от това да бъдат пометени поредните отрепки от политическата сцена на България. Този протест казва едно: така повече не може. Отказваме да търпим подмяната, отказваме да живеем по безпринципностите на фасадната демокрация, отказваме да бъдем само поданици и да следваме единствено стратегиите си за лично оцеляване.

Тези хора вече знаят, че има нещо по-висшо от чорбата, която се каните да им предложите – че има свобода, има дух, има достойнство и морал. Тези хора не искат само Вашата оставка - искат с Вас да си тръгнат и разните Ви тайни и явни попечители, искат да си отиде Вашия мърляв и мизерен свят, подменил и обрекъл общото българско бъдеще. Те искат качество на живот, който вашите властови стратегии на подмяната не могат да им предложат; искат да не се срамуват, че са българи, искат пътят към човешкото достойнство и просперитет да не минава вече през Терминал 2.
Те искат - и имат право да искат всичко това. В тези часове чрез тях се ражда гражданска България - и Вие нямате нито правото, нито силата да възпрете това рождение. Имате един единствен начин да излезете относително достойно от ситуацията, в която сте попаднали – като внесете своята оставка. Вървете си в мир, г-н премиер, вървете си, докато още има мир в България – защото от един момент нататък може да бъде късно.

За съжаление Ви познавам достатъчно добре и знам, че няма да го направите. Наемниците не правят така. Ще се опитвате да оцелеете - с всички сили и с всички средства – както се опитват да оцелеят партийните Ви попечители, както се опитва да оцелее Вашият свят на подмяната и на лъжата.

Срещу подобни усилия, градени върху волята да смажат и обезсърчат достойнството на една прогледнала вече България, са позволени всякакви средства, г-н премиер. И гражданското неподчинение, с което несъмнено ще Ви се наложи да се сблъскате, и индивидуалните акции като тази, която обявявам от днес, чрез това открито писмо. Започвам гладна стачка и няма да я прекратя, докато Вие и Вашето правителство не напуснете политическата сцена.

Мога да предвидя Вашите реакции, мога да предвидя и реакциите на силите, които стоят зад Вас, мога да предвидя равнодушието, охулването, хоровото скандиране против този граждански акт, позоваването на брадатите лъжи за целия апокалипсис, който щял да настъпи в страната, ако Вие паднете от власт. Но знайте и Вие - участвате в една недостойна, подла игра - срещу българските национални интереси и бъдещето на страната ни. Подобна подлост се заплаща, г-н премиер - заплаща се рано или късно. И дори да успеете, ще знаете до гроб, че тази подлост е платена с цената на поне един живот - моят.

Трудно се живее с такава памет. И още по-трудно се забравя, че - както казваше дон Кихот - свободата е най-висшето човешко благо, че тя трябва да бъде отстоявана ежедневно и ежечасно, с цената на всичко, понякога и с цената на човешкия живот.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: едвин сугарев гладна стачка 


  Още статии по темата


  Коментари

ддд 27.06.2013 09:36:06
Тоя само гладува,от омраза към ляво ориентираните партии е готов да се гътне.Нали неговите съмишленици от дясно ни докараха до тоя хал,защо не обяви гладна стачка и срещу ББ !?
Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Едвин Сугарев обяви гладна стачка до оставката на Орешарски". Също така можете да намерете статии за: едвин сугарев, гладна стачка и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |