Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език
Харесайте facebook страница ни

Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език

В Народния театър с тържествена церемония бе даден официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018.

Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.

Туск, която произнесе речта си на български език започна речта си със стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов. „Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър „Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество“, каза Туск.

„Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, каза Туск.

По думите му обаче историята на Балканите е по-интересна отколкото „Игра на тронове“. Според него всички искат сценария на „Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. Това заслужават хората в целия този регион“, посочи председателят на Европейския съвет. По думите му ЕС съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск.

Сред официалните гости бяха още председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости разгледаха интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи. На представянето й пред медиите участие взеха популярната изпълнителка на родопски песни Валя Балканска и известният състав "Оратница", който по свой начин интерпретира българския фолклор.

Източник: dariknews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: доналд туск рецитира стих 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език". Също така можете да намерете статии за: доналд туск, рецитира, стих и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |