До 2016 година Пловдив ще бъка с помияри
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » До 2016 година Пловдив ще бъка с помияри
Харесайте facebook страница ни
Заради ЕС:

До 2016 година Пловдив ще бъка с помияри

Новият приют ще има 500 клетки, но ще задържат само по 5 дни кучетата

ЕС има директиви, които ни забраняват бездомните животни да бъдат в приюти за постоянно преди 2016 година, обяви главният еколог на Общината Стефан Шилев.

Кметът Иван Тотев пък се похвали, че временният приют съвсем скоро ще има лиценз от Агенцията по храните. Така пловдивският кучкарник ще бъде единственият лицензиран в радиус от 200 км. Вместо да се мисли за перманентното справяне със сериозния проблем с уличните кучета, градоначалникът се похвали, че от уникалността на кучкарника може да има сериозна икономическа изгода за Общината.

Дори вече от Община Брацигово са се свързали с Тотев, които са поискали да ползват приюта за кастрация на помиярите им.

Започнало е и техническо задание на европейския кучкарник, както вече е известен сред общинарите. Приютът ще се изгради на Ягодовския път. За него са приготвени 100 бона за проектиране. А цялата сума, нужна за построяването му, е 1,5 милиона лева.

„Общината ще търси публично-частно партньорство за построяването му. Впрочем за почти всички обекти вече ще търсим подобно сътрудничество", вметна Тотев.

Проектът ще бъде икономически привлекателен, тъй като се предвижда освен приют с 500 клетки да бъдат изградени и ветеринарни клиники и хотел за животни. Законовият срок за направата на еврокучкарника е 2015 година, но от администрацията се надяват това да стане най-късно до 2014 година.

До 2016 година кучетата, след като се кастрират, ще престоят 5 дни в кучкарника и ще бъдат пуснати на същото място, откъдето са взети. Във временния приют се работи по същата схема. Единствено ако животните бъдат заловени на детски площадки, училища, забавачки и обществени сгради, те ще бъдат задържани, тъй като по закон няма да право да се връщат на тези места. След тази година може да започне и постоянното задържане на бездомните животни в приютите.

Според доц. Стефан Шилев, кучетата в Пловдив са 900, а котките са над 10 000.

Автор: Благовест Андонов
Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: кучкарник Пловдив Стефан Шилев 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "До 2016 година Пловдив ще бъка с помияри". Също така можете да намерете статии за: кучкарник, Пловдив, Стефан Шилев и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |