Днес е Черешова задушница
Петък, 20 Април 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Днес е Черешова задушница
Харесайте facebook страница ни

Днес е Черешова задушница

На този ден Господ прибира душите на всички покойници

Днес е втората голяма задушница през годината. Това е съботният ден преди Петдесетница. Българският народ я нарича Черешова задушница. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се правят помени за нашите покойници.

Този ден в памет на всички починали православни християни е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на рая - царството небесно - е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Източник: SNews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: България задушница черешова 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Днес е Черешова задушница". Също така можете да намерете статии за: България, задушница, черешова и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |