Депутатите окончателно приеха спорните промени в закона за горивата
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Депутатите окончателно приеха спорните промени в закона за горивата
Харесайте facebook страница ни

Депутатите окончателно приеха спорните промени в закона за горивата

Народните представители окончателно приеха промените в закона за горивата, които предизвикаха протести на дребните търговци. Измененията доведоха и до поредните разногласия между партиите в "Обединените патриоти".

Законопроектът беше внесен от депутата от ОП Емил Димитров - Ревизоро и преди окончателното му приемане претърпя малки промени. Въпреки това до последно вицепремиерът Валери Симеонов се застъпваше за дребните търговци и - също като тях - определи текстовете като лобистки, а "Атака" и ВМРО защитаваха проекта.

Измененията, които бяха приети днес, предвиждат при регистрация всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. Приемането на второ четене на законопроекта започна вчера и още тогава депутатите приеха размера на обезпеченията да бъде по-малък от първоначално предвидения. За големите търговци те са в размер на 500 хил. лева, а за търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева.

Регистрацията на търговците на горива ще се конторлира от министъра на икономиката, а не от финансовия министър, каквото беше предложението в началото. Промяната беше направена по искане на ГЕРБ. Специално звено в НАП ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове.

"Обеднитените патриоти", които бяха вносители на законопроекта, така и не изгладиха разногласията си по промените, а вицепремиерът Валери Симеонов се закани да сезира ЕК за измененията, защото според него в случая има нарушаване на европейски директиви и на конкурентни права.

И вчера дребните търговци на горива протестираха срещу промените. Тогава те блокираха ГКПП „Капитан Андреево“ за около 2 часа. За днес са предвидени нови демонстрации, но пред парламента. Според протестиращите измененията ще доведат до фалита на много дребни дружества, а това може да доведе до оставането на част от територията на страната без бензиностанции. Вносителите обаче твърдят, че целта им е друга - да се пресече търгуването с контрабандно гориво.

 

Източник: offnews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: горива търговци промени 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Депутатите окончателно приеха спорните промени в закона за горивата". Също така можете да намерете статии за: горива, търговци, промени и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |