ЦИК обеща проблемът с машините за вота да бъде решен
Четвъртък, 19 Април 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » ЦИК обеща проблемът с машините за вота да бъде решен
Харесайте facebook страница ни

ЦИК обеща проблемът с машините за вота да бъде решен

Говорителят на ЦИК обеща проблемът с машинното гласуване да бъде изчистен и до провеждането на изборите във всички секции в страната да има такава опция.

"Ако не се случи нещо свръх непредвидено, проблемът с доставката на машини за вота ще бъде решен. Ние трябва да изпълним съдебното решение", заяви Цветозар Томов пред Нова ТВ.

"Може да сме се позабавили, но ще се справим навреме и гражданите няма да имат проблем да гласуват машинно", каза още той.

По думите му гласуването с машини е "приятно занимание", но то не променя принципно начина, по който хората упражняват вота си.

Говорителят на комисията обясни, че машините за гласуване все пак са компютри, а това е техника, която остарява много бързо. Трудно било да се направи еднозначна преценка кой вариант би бил по-евтин - наемането или закупуването на машините.

Още няма решение на ЦИК относно текста на обществената поръчка, обсъждат се всички варианти, уточни той.

За пример за европейска страна, в която има въведено такова гласуване, Томов даде Холандия, но припомни, че съвсем наскоро там са решили да използват ръчното преброяване, за да се борят с кибератаките.

Все още не е ясно и откъде ще дойдат машините, било то с вариант закупуване или наем, но не е изключено да са именно от Филипините, каквито слухове се появиха в публичното пространство.

Филипините са държава с традиция в този тип гласуване, поясни говорителят на ЦИК.

Източник: news.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: цик обещание решение проблем машини гласуване 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "ЦИК обеща проблемът с машините за вота да бъде решен". Също така можете да намерете статии за: цик, обещание, решение, проблем, машини, гласуване и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |