Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина
Харесайте facebook страница ни

Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина

Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в пукнатина в ледник, който се намира в подножието на върха.

Такава версия изказаха Кирил Петков, който е на мястото на спасителната операция и журналистът Петър Атанасов пред Нова тв.

Петков обясни, че днес времето се е влошило сериозно - има мъгла около цялата планина, вали сняг и няма видимост. Това наложило групата от шерпи, които пренощуваха в лагер 3, вместо да атакува върха, да се върне надолу.

По думите на Петков същинската мисия по издирването ще бъде на слизане, където са набелязани няколко точки около лагерите 1 и 2. "Ако и там няма следи, трагедията вероятно е станала между кемп 3 и върха, където има пропасти, покрити със сняг", поясни Петков и каза, че се в зависимост от резултатите мисията по издирването на Боян може днес да бъде прекратена. Мнението на шерпите е, че пукнатините в последната отсечка по изкачването могат да костват човешки живот и по думите на Петков спасителите вече издирват само тяло.

Петър Атанасов застъпи същата теза - най-вероятно нещастие се е случило над лагер 3. "Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника", поясни Атанасов и допълни, че тези пукнатини достигат десетки метри.

"Това е бич за алпинистите. Много често те са покрити с навят сняг. Тук е въпрос на шанс да оцелееш. Едно от условията е да имаш партньор, другият е да се заклиниш – нещо, което се е случвало на Боян при други мисии. Но тук очевидно става дума за непреодолимо препятствие", обясни Атанасов.

По думите му това че Боян Петров е оставил сателитния си телефон не е нелогично и необяснимо. "Той никога не е носил със себе си телефона. Боян винаги е съобщавал за евентуалния си успех, когато е слизал в базовия лагер. Става въпрос за пестене на килограми", каза Атанасов и допълни, че стилът на изкачване на Петров и "лек, спортен". Телефонът тежи 300-400 гр., което е значителна тежест на тази височина, каза още той.

По отношение на открития инсулин, той смята, че това са запаси, които Боян умишлено е оставил, отново за пестене на тежест. Животоспасяващите количества инсулин той винаги носил в себе си под якето, за да не замръзне.

 

Източник: offnews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: алпинист издирване пукнатина 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина". Също така можете да намерете статии за: алпинист, издирване, пукнатина и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |