Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце
Петък, 19 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце
Харесайте facebook страница ни

Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце

Единственият вход в бл. 20 в ЖР "Тракия" е напълно обновен и свети от чистота. Той е с нова дограма и с нови пощенски кутии. Стените във фоайето са боядисани и украсени с картини, поставено е специално табло за обяви, а окото радват и няколко саксии с цветя. Основна заслуга за райското кътче в стария блок имат живеещите в него, които са го ремонтирали със собствени средства, разказа Иван Колев - един от жителите и касиер на блока. За някои може да е чудно, но хигиената в този вход се поддържа от мъж, който живее там. В интерес на истината, откакто мъже ни чистят, не може да се види боклук и всички сме много доволни, похвали се Здравка Христева.

Блокът е на 15 етажа, със 73 апартамента. Строен е през 1980 г. с идеята да е ведомствен на БДЖ. Впоследствие обаче жилищата са пуснати за свободна продажба. Общите части не били ремонтирани 37 години. Старата метална дограма била ръждива, стените - замърсени, част от пощенските кутии - изпочупени, вратата не се заключвала и като цяло входът бил неугледен. По-голяма част от хората, които живеят там, искали да се възползват от европейската програма за саниране на жилища, но заради няколко съседи - "задни колела", реновирането на блока се оказало мисия невъзможна. В крайна сметка се стигнало до консенсус да съберат пари, за да стегнат поне входа. Ремонтът ни излезе над 5000 лв. Според големината на апартаментите събирахме между 30 и 50 лв. Само няколко семейства отказаха да дадат средства, но и без тях се оправихме, коментира Иван Колев. Човекът се гордее, че е успял да мотивира съседите си и сега лицето на блока им свети. 

Той разказа, че там никога не е наемана външна чистачка. За над 30 години хигиената се поддържала от възрастни хора, които също живеели там, а работата се предавала щафетно от пенсионер на пенсионер. За труда си получавали, макар и малко възнаграждение, със средства от всеки апартамент.  От 10 лв. на месец преди време към днешна дата месечната заплата е около 40 лв., а  на семейство излиза по 50 стотинки. Като цяло парите не са много, но все пак е помощ към малките пенсии, каза Колев. Той също е пенсионер. Преди това е работел на много места, включително и като екскурзовод към "Балкантурист".  До миналата година той самият е чистел входа, съвместявайки и длъжността финансист. Преди него над 10 лета метлата е въртяла Янка Христова, която е на 80 години.

Днес хигиенистът е Никола Георгиев. Той е пенсионер по болест, а на младини дълго време е работел като секач в горите на бившата руска република Коми. Човекът обясни, че сегашната работа му доставя удоволствие и се чувства полезен както за себе си, така и за съседите си. Иван Колев го похвали, че не щади труда си и ежедневно се грижи за чистота. Фас или книжка да види, веднага ще ги вдигне. Иначе 6 пъти в месеца стълбите на 15-те етажа се миели с вода и препарат. 

Пред входа има градинка, която също се поддържа от живеещите в блок 20. В момента има два вида вечнозелени храсти и цъфнали кокичета. Хората чакат да "пукне" пролетта, за да прекопаят мястото и да засадят цветя.

Източник: marica.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: блок вход ремонтиран 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Блок 20 в "Тракия" си направи входа слънце". Също така можете да намерете статии за: блок, вход, ремонтиран и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |