Ангел от Армана плаши със Страсбург, бутнат ли му къщата
  Начало » Новини » Ангел от Армана плаши със Страсбург, бутнат ли му къщата
Харесайте facebook страница ни

Ангел от Армана плаши със Страсбург, бутнат ли му къщата

Българският хелзинкски комитет е сигнализирал вчера до съда в Страсбург, за бутането на незаконни къщи в Арман Махала. Те обвиняват общинските власти, че вчера в 15 часа след обяд са разлепили по вратите обявление за бутане. "Хората още били на работа - как да се подготвят", обясниха от БХК. Оттам твърдят, че за да бъдат бутнати къщите, общинските власти трябва да осигурят алтернативен имот на ромите.

Кметът на район "Северен" Ральо Ралев отрече това. "Всички са информирани отдавна за бутането", беше категоричен той.

В същото време в една и съща къща дават напълно различни обяснения дали са правили опити да узаконят имотите си и дали са знаели за бутането.


 

Ангел с напълно незоконната къща иска помощ

Ново събаряне на незаконни къщи в Арман махала ще остави 58-годишния Ангел Асенов и четиричленното му семейство на улицата. Разрушаването на имота е насрочено за днес.   
Семейството живее в двустайна къщурка в махалата. Ангел споделя дома  със съпругата си, болната си майка и  баща си Герман, който е с един крак и е болен от диабет. „Днес (б. ред. - вчера) към 15 часа разлепиха стикери, че утре ще ни разрушат къщата“, зажалва се мъжът. „Обещаваха да ни осигурят подслон, но нищо не е направено по въпроса“, твърди Ангел.  

Семейството е жалило процедурата няколко пъти в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото според европейската харта администрацията няма право да събаря къщи, без да предложи алтернатива на живеещите.
„Отново ще пуснем жалба чрез адвокат от Българския хелзинкски комитет. Надяваме се да има резултат и да запазим жилището си. Родителите ми са стари и болни, не знам с каква съвест ще ни оставят без дом“, разказа през сълзи мъжът.
Според социолози, които се захванали да помагат на ромите, от местната администрация са предложили единствено временно жилище на Ангел, а за Герман - нищо. 


Кметът на „Северен“ Ральо Ралев:
Не подаряваме нови къщи срещу незаконните 
Кметът на район „Северен“ Ральо Ралев подчерта, че винаги е ставало въпрос за временни социални жилища, където хората да изкарат по няколко месеца или колкото е нужно. Те са им били предложени от службата по социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика. „Тези хора си мислят, че като съборим незаконните им къщи, и ще им подарим нови, но не е така“, обясни Ралев.

И добави, че не би си позволил да стане причина да съдят държавата ни в Страсбург. Според районния кмет, щом се е стигнало до този етап, значи със сигурност им е било предложено временно настаняване. В кметството имало информация, че Герман имал друго жилище.

 

 
Източник: marica.bg
Прегледайте още новини и статии от: Пловдив 
Етикети: арман махала бутане къщи 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Ангел от Армана плаши със Страсбург, бутнат ли му къщата". Също така можете да намерете статии за: арман махала, бутане, къщи и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |