96 тийнейджъри мерят сили по IT на олимпиада в София
Събота, 21 Юли 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » 96 тийнейджъри мерят сили по IT на олимпиада в София
Харесайте facebook страница ни

96 тийнейджъри мерят сили по IT на олимпиада в София

96 ученици на възраст до 15 години и половина от 23 европейски страни ще мерят сили на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), чийто домакин е София. Тя ще бъде открита днес в 17 ч. от образователния министър Красимир Вълчев в Софийския университет.

Олимпиадата продължава до 13 септември.

Неин инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), a съорганизатори са Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки, софтуерната компания „Мусала Софт“ и шуменската школа по информатика „А&Б“ със създател Бисерка Йовчева.

Олимпиадата се провежда под патронажа на президента Румен Радев, на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и на еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел. Институционални партньори са Министерството на образованието и науката, Столична община, Българска академия на науките и други.

Състезанието ще се проведе във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк и ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

България има впечатляваща история, свързана с провеждането на международни олимпиади и състезания по информатика. Страната ни е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика (МОИ), а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.

Столична община, като домакин на кампанията, е осигурила богат награден фонд за победителите, информационни материали, свързани с културното и историческото наследство на столицата, както и допълнителни материални награди за участниците и гостите.

 

Източник: offnews.bg
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: информатика олимпиада тийнейджъри 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "96 тийнейджъри мерят сили по IT на олимпиада в София". Също така можете да намерете статии за: информатика, олимпиада, тийнейджъри и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |