2000 българи изгубени в Либия
Неделя, 20 Май 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » 2000 българи изгубени в Либия
Харесайте facebook страница ни
Над 220 демонстранти разстреляни, няма интернет, GSM-ите отрязани

2000 българи изгубени в Либия

Сънародниците ни могат да получават само есемеси от близките си в родината, но не могат да отговарят

Откоси от тежки картечници, единични изстрели, експлозии от минохвъргачки и РПГ, ракети от хеликоптери, пушек, прах и мъртви тела навсякъде по улиците на град Бенгази. Шестият ден от протестите срещу 41-годишния тоталитарен режим на Муамар Кадафи се превърна в невиждана и по време на война касапница, която побърканият полковник спретна за собствения си народ, а в капана на безумието без никакви комуникации и сигурност се оказаха близо 2000 българи, живеещи и работещи в Джамахирията.

Между 104 и 220 души са брутално разстреляни, а повече от 900 са ранени, предимно в главата и гърдите, от куршуми на армията заради това, че са надигнали глас за погазени човешки права и свобода на изразяване.

За пръв път вчера избухнаха сблъсъци и в столицата Триполи - между протестиращи и подкрепящи Кадафи. Има информация, че в район на 50 км от Триполи демонстранти са се опитали да подпалят резиденция на Муамар Кадафи.
Сблъсъците в страната протичат на фона на информационно затъмнение. Интернетът в страната е тотално спрян от 3 дни, мобилните комуникации също са заглушени.

Българите могат да получават само есемеси от близките си в родината, но не могат да отговарят. При опит да бъдат набрани пък телефоните им дават непрекъснато заето или просто връзката се разпада. Има и друг момент - когато все пак успеят да се свържат, българите в Либия предпочитат да твърдят, че "всичко е наред, няма страшно, тук нищо лошо не се случва". Това е така, от една страна, да не се тревожат близките им в България, а от друга - страхуват се, че службите подслушват телефоните и всяка дума може да им докара, меко казано, неприятност с властите.

Посолството ни в Либия прави актуализация на списъците с български граждани в страната, за да се осигури възможност за връзка с тях в случай на екстремна ситуация, каквато София все още смята, че не е настъпила. Някои от нашенците в Либия са на работа там по договори с български частни фирми, други са постоянно пребиваващи.

Още в петък Външно съобщи, че министерството е в контакт с тези фирми, знае се местонахождението на българите, като мерките, свързани с тяхната сигурност, минават през разговори с българските им работодатели, за да може да се реагира бързо, ако това се налага.

Източник: Стандарт
Прегледайте още новини и статии от: България 
Етикети: либия 


  Още статии по темата


  Коментари

Добави нов коментар
ВниманиеЩе бъдат допуснати само мнения свързани с конкретната статия!
Не се толерират мнения съдържащи обидно или нецензурно съдържание, както и написани само с главни букви.
Благодарим Ви че пишете на български!
Потвърждение
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "2000 българи изгубени в Либия". Също така можете да намерете статии за: либия и други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |