Новини
Събота, 20 Октомври 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Фотогалерия

   Ритуалът "къпанки" в Перущица - 2015 г.

Ритуалът "къпанки" в Перущица - 2015 г.
Автор: Добрина Лазарова

   15 септември - в очакване на първия училищен звънец

15 септември - в очакване на първия училищен звънец
Снимки: Добрина ЛАЗАРОВА

На гости на учениците от училище "Димитър Талев" в Пловдив. Разбира се, най-развълнувани са първокласниците от 1 д клас...

   Пловдивчани посрещнаха Първа пролет

Пловдивчани посрещнаха Първа пролет
Снимки: Добрина Лазарова

Вече е пролет! През тази година астрономическата пролет (равноденствие) в Северното полукълбо настъпва на 20 март в 18:57 ч. българско време.

От този момент нататък силата на светлината взима превес над силата на тъмнината, осигурявайки както плодородие на земята и животните, така и началото на обновлението и растежа. Оттук насетне до лятното слънцестоене дните ще нарастват успоредно със силата и топлината, а нощите ще намаляват.

В личен духовен план това е символът на прехода от вглъбеността на ИН-енергиите към външната изява и светлина на ЯН-енергиите. Така започва пролетта. Вижте как я посрещнаха пловдивчани...

   Кой всъщност хвана кръста: 5-годишният Валентин или 10-годишният Апостол...

Кой всъщност хвана кръста: 5-годишният Валентин или 10-годишният Апостол...
Снимки: Добрина Лазарова

Типично по нашенски, и тази година богоявленският кръст в Калофер разцепи града (и не само него) на две - и досега хората се питат: кой всъщност хвана кръста: 5-годишният Валентин или 10-годишният Апостол...

Ние няма да отговаряме на този въпрос. Просто ще пожелаем и на двете момчета да са живи и здрави - така, както повелява традицията!

И ще ви покажем снимки и от двете хвърляния на кръста - вие преценете кое е по-по-най...

   Dееp Purple взриви Пловдив и феновете на "Ботев"

Dееp Purple взриви Пловдив и феновете на "Ботев"
Снимки: Добрина Лазарова

Легендарните Deep Purple изнесоха концерт в чест на 100-годишнината на "Ботев" Пловдив. В арена на музикалното шоу се превърна стадион "Христо Ботев", който отвори врати за повече от 10 000 почитатели на групата от цялата страна. В продължение на час и четиридесет минути звездите на рока поддържаха децибелите и адреналина на публиката високи и показаха защо музиката им е вечна.

Точно в 20.00 на сцената излезе пловдивската група "Кросфайър", която подгря атмосферата, докато феновете на Purple продължаваха да прииждат и да заемат местата си в очакване на класиците в твърдия рок. Точно час по-късно публиката на "Колежа" изригна при появата на британците, написали саундтрака на редица човешки съдби...

Йън Гилън, Роджър Глоувър, Стив Морз, Дон Еъри и Йън Пейс влязоха в шоуто с летящ старт и не дадоха думата на публиката близо двадесет минути. Едва след като изпълни няколко парчета от новия албум "Now What", Гилън поздрави аудиторията и й даде да разбере, че тя също ще има своята роля в пловдивската рок-вечер. Вокалът се оттегли за кратка глътка въздух и пусна на преден план своите колеги, които поеха с щафетата с поредица от соло изпълнения...

Морз, Глоувър и Пейс показаха виртуозните си умения на китари и барабани, преди Дон Еъри да поднесе изненадата вечерта при неговата индивидуална акция. Майсторът на рок-пианото вмъкна в своя микс български етномотиви, с което окончателно спечели въодушевената публика.

Концертът продължи с някои от безсмъртните парчета на Deep Purple. Очаквано, най-мощният рев от стадиона дойде с първите ноти на "Smoke on the water", а Йън Гилън на няколко пъти свали микрофона и остави припева на разгорещената тълпа. В края на този си евъргрийн, Гилън и компания казаха „Чао" на феновете. Те обаче бързо реагираха на призивите за бис и се завърнаха на сцената, а Дон Еъри довърши концерта облечен с екип на "Ботев", какъвто получиха като подарък и всички останали членове на Deep Purple.

Рок шоуто завърши с продължителна заря, а след неговия край тишината продължи съвсем кратко преди да бъде разсечена от акапелните изпълнения на бултрасите.

   Национален протест - 17 февруари 2013

Национален протест - 17 февруари 2013
Над 7000 пловдивчани се събраха на 17.02.2013 г. пред Централна поща и много организирано, точно в 11 часа, потеглиха към сградата на EVN.
Шествието, виещо се като змия, готова да захапе монополиста, беше охранявано плътно от полиция, в страничните улички бяха завардили пътни полицаи, а пред самата сграда на улица „Христо Г. Данов" чакаше и тежковъоръжена жандармерия. Чакаха и поне още 2000 протестиращи с плакати, хоругви, клаксони...
Цели семейства с децата си са дошли пред австрийското дружество, за да покажат на управниците на България и монополистите, че са твърдо решени да отстояват правата си на граждани със свободна воля и достойнство! С викове "Всеки ден ще е така - до победата!" и "Край на апатията!" хората демонстрират, че няма да търпят арогантното и престъпно безотговорно отношение на институциите и монополните дружества.

И че този път няма да е "всяко чудо за 3 дни"..

   Скокът за Богоявленския кръст на Йордановден

Скокът за Богоявленския кръст на Йордановден
Добрина Лазарова

Традиционното хвърляне на Богоявленския кръст в Пловдив стана в река Марица от моста на Панаира. Преди това Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай отслужи Света литургия в катедралния храм Успение Богородично, а след литургията освети бойните знамена в двора на църквата в Стария град. Тук беше и депутатът Петър Курумбашев със семейството си, а децата му взеха причастие. В резултат на силно вълнение пред църквата припадна мъж.

След Литийното шествие до моста на Панаира и Богоявленския водосвет последва и самото хвърляне на Кръста. Тази година той беше хванат от 30-годишния Радослав Иванов от Пловдив. В надпревара с още 50-тина смелчаци младият мъж, който за десети път участва в ритуала, беше най-бърз и съобразителен и "спаси" Кръста.

Над 5000 пловдивчани наблюдаваха от двата бряга на река Марица събитието. Сред официалните лица бяха областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и представители на всички партии.

Тази година нямаше много пияни, които да размахват бутилки с алкохол както през 2012-а, но пък за сметка на това повечето, които скочиха за Кръста, имаха татуировки на антихриста и паднали ангели, както и на Ботев и Левски, видя нашият фоторепортер.

   1 година Тотев – копане, асфалт и ленти

1 година Тотев – копане, асфалт и ленти
Добрина Лазарова, Благовест Андонов

Неусетно мина и първата година от управлението на Иван Тотев и ГЕРБ в Пловдив. Градът като че ли е същият, но малко по-различен. Лопати, кирки, багери и затворени улици се виждат на всеки ъгъл из пловдивските квартали. Ако не се асфалтират булеварди, то изброената техника е в действие за търсене на съкровища, заровени в дълбините на града.

11 милиона лева се пръснаха за асфалт по пловдивските булеварди. Но докато хората почнат да им се радват, ще си скъсат нервите от тапите, които се образуват в града.

„Свикайте с ремонтите по улици, следващите три години ще е така", „успокои" пловдивчани градоначалникът. Нарамил чук и кирка, кметът минава през всяка улица, преди да започнат работите по нея, а след това тържествено прерязва лентата. Разбира се, не пропуска да хапне и питка, за която не отрича, че му е любима.

А Централната градска част е фикция на Тотев и неговите помощници. Освен културното ни богатство кметът се замисли и за цветовете на Главната. Бяло и пясъчно заляха главната улица от лятото, а кметът, за да е в тон с цветовете, носеше същата разцветка костюми.

Археологическите разкопки също са любими на пловдивския градоначалник. Възстановката на Западните пропилеи и превръщането на Одеона и Форума в най-големия исторически паметник в България е блян на едногодишния кмет.

Вниманието, което показва кметът към миналото и бъдещето на града, радва пловдивчани. Тотев е мечтател и визионер. Той е от хората, които имат ясна картина как трябва да изглежда градът, надяваме се, че знае и как да го направи. Културно-историческото наследство на най-стария жив град в Европа е уникално и безспорно трябва да бъде развивано. Тотев е първият кмет от най-новата ни история, който си позволи да проведе археологически разкопки.

Дали Пловдив е по-добър град през последната година - безспорно е. Но работата тепърва предстои.

   Празник на розата 2012 г.

Празник на розата 2012 г.
Празничният ден в Карлово започна с ритуал “Розобер” в градините на квартал Сушица. Гостите на града, сред които имаше японци и холандци, се потопиха в атмосферата на фолклорните изпълнения на самодейни състави от Община Карлово – гайдарите от Калофер, кукерските колективи от с. Домлян, с. Дъбене, кв. Сушица.

Царицата на розата - ученичката от девети клас от СОУ "Васил Левски" в Карлово Миляна Танчева, отправи своите приветствени слова към гостите на града и ги покани на празничната програма. Победителката получи статуетка - "Златна роза" и 1000 лв.

Около 10:25 тръгна шествието на Царицата на розата по ул. „Ген. Гурко", предвождано от гайдарите на Карловер. След това беше даден старт на фолклорна програма с участието на ансамбъл „Тракия" и танцов състав „Розова долина".

Празненствата за деня продължиха в Историческия музей. Там беше пресъздадена старата технология за розоварене и дегустация на ликьор от рози, сладко от рози, имаше демонстрация на стари занаяти - брюкселска дантела, тъкачи...

Целият град миришеше на роза... от ранни зори коли чистиха улиците и пръскаха с розова вода.

   Катафалка ли преследва българските зърнопроизводители?

Катафалка ли преследва българските зърнопроизводители?
„Дянков излъга, а премиерът?!", "Господа управляващи, не се е... с нас!", „Искаме ясни правила за устойчиво земеделие", „Никой не е по-голям от хляба!", , „Акциз с намалена ставка - европейска практика", „Стига безхаберие!", "Колко струва министерски подпис?"...

Това са само част от лозунгите, които зърнопроизводителите издигнаха днес по пътя от Труд до Пловдив. На първия автомобил, водещ колоната, се кипреше плакат с красноречив надпис: "Стига некадърно управление!", а самият той беше следван от... катафалка.

Катафалка ли преследва българските зърнопроизводители? Усетете атмосферата на тяхната стачка от снимките на нашия фоторепортер:

<< предишна | 1 | 2 | 3 | 4
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация за актуални, най-важни и последни новини от България, света и Пловдив. Тук можете да намерите спортни новини, коментари и анализи, интересни клюки и скандали в рубриките Life style, Здраве и Любопитно.

Шаблон: Rockettheme |