Бащата на дядо Николай командвал червени барети
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Бащата на дядо Николай командвал червени барети

Бащата на дядо Николай командвал червени барети

Източник: Snews.bg
Публикувано: 11:50 / 18.03.2010
Методи Стоименов, баща на Пловдивския митрополит Николай, е бил един от командирите на легендарните червени барети от времето на Тодор Живков, разкри в миналия си брой „Акцент".

Бивши служители от обвитото с мистика поделение срещу резиденция „Враня" обясниха за вестника, че таткото имал железен характер, партийна праволинейност и честност. Човекът на казармения ред Методи Стоименов е сложил траен отпечатък и при възпитанието на сина си и дори стигал до деспотизъм със своята строгост и принципност, обясниха те.

Според наши източници дружбата на дядо Николай с премиера датира точно от бащиното познанство. Тогава Бойко Борисов е тренирал баретите в карате. Макар да се изписаха различни небивалици и да се съчиниха „задкулисни сюжети", именно познанството с баща му е основната причина министър-председателят сега да удостоява с внимание и приятелство Пловдивския митрополит.

Няма съмнение защо така 41-годишният Николай направи бурна и бърза кариера в клира, коментират офицери от бившите служби за сигурност. Според тях не е случайно, че на 22 години подстриган за монах от Калиник - врачанския владика, е един от тримата полковници в расо, които при социализма въртяха на пръст Светия синод. Не е съвпадение също, че е ръкоположен за йеромонах лично от патриарха.

Нашите хора от бившата ДС подозират, че Николай е внедрен в клира без картончета и досиета, както е ставало едно време, за да знаят все пак службите какво става в главите на тези, които ходят с калимавки. Каквито и демокрации да дойдат, те винаги ще искат да имат информация за черноризците. Наблюдателни са засекли топла връзка на дядо Николай с Бриго Аспарухов - човека, който водеше разузнаването ни до 1997 г. Не очаквайте обаче да видите името на пловдивския патрика в списъка на агентите на ДС, който ще излезе малко преди Великден. Той е по-късна рожба на някои от спецслужбите и такива улики за него няма да се открият, твърдят нашите информатори.

Епископ Николай беше избран за митрополит на най-голямата в страната епархия в началото на февруари 2007 г. Но още преди това той се прочу с някои скандални прояви. Още в клира се разказва как е измъкнал стола, определен за папския нунций Менини, поканен на тържествена служба в църквата „Света Неделя". Това породи гняв в някои канонични среди и професорът във Философския факултет на Софийския университет д-р Иван Калчев, и отец Камен Бараков го обявиха за психичноболен, ултраконсервативен и ретрограден.

Президентът на фондация „Свети Архангел Михаил" Богдан Кръстев пък разкри, че новият пловдивски владика бил лекуван като младеж в психиатричната болница на 4-ти километър в София. В клиниката „Свети Наум" той се натъкнал на данни за лечението на Николай Севастиянов (светското име на владиката, той никога не се именува Стоименов навярно за да не напомня за миналото на баща си).

Ексцентричният духовен пастир на Пловдивската епархия от амвона в кърджалийския храм „Свети Георги Победоносец" заклейми влизането ни в ЕС. „За какво ни беше интеграцията в Европа - за да не можем да забраним гей парадите, парадите на разврата в градовете!", провикна се светиня Му. Неговият гняв се стовари и върху меките китки на Елтън Джон, анатемоса концерта на Мадона в София, защото „свещен дълг на църквата е да предпази народа от греха, изкушението и съблазънта". Трагедията в Охридското езеро, където се удавиха 15 българи, бе обяснена с греха ни да отидем на нейния концерт.

Храбрият владика не се церемони и кастри поповете, че не спазват униформата и не стоят в черквите. Тежките му укори изпита на гърба си разкрепостеният отец Петър Гарена, от чиито уста излезе невероятното обръщение към Сергей Станишев: „Господин премиер, Вие сте пич!" Не остана без упреци и легендата на Родопите отец Боян Саръев заради дързостта му да се кандидатира за кмет на Кърджали.

Николай Първи, както го наричат мнозина от миряните, се втурна да прави ремонти на митрополията - вдигна високи дувари, паркира лъскави возила, нахлузи обувки от крокодилска кожа и тури на китката си позлатен часовник. Неговата желязна праволинейност спря театрален спектакъл, но направи истинско представление пред портите на „Свети Кирик" с подстригването на монахиня. (А някои казват, че театрото е било спретнато, за да се вземе манастирският комплекс от Съюза на архитектите и да се даде за стопанисване на пловдивски олигарх с интереси в хотелиерството. Въпросният бизнесмен вече имал договори с митрополията за управление на нейни имоти, срещу което пък се отблагодарил с щедри подаръци.)

41-годишният дядо използва влиянието си над патриарх Максим и наложи ръкополагането на подчинения му Антоний за смолянски владика. Извади икони и хоругви и поведе триста свещеници на молебен за смирение пред общината заради параклиса в „Тракия".

Сега блесналият поглед на владиката Николай и на свитата му от чернодрешковци може да се съзре на всеки коктейл, откривания на панаири, дори и на партийни сбирки. Казват, че той е там, за да види и чуе.

                                            *** 

„Николай е неуморим, амбициозен и реди скандал след скандал, макар че очакванията са да издигне престижа на най-голямата епархия, в която мирно съжителстват православни, католици, арменци, евреи, мюсюлмани", каза при избора му шефът на дирекция „Вероизповедания" проф. Иван Желев. Той има куража и може да прави каквото си иска, защото знае, че има сериозна сила зад гърба си. И нищо чудно, както сам той се е заричал, някой ден да стане и патриарх, коментират с намигване бивши офицери от ДС.

                                           *** 

Методи Стоименов е бил командир на първи взвод - подразделението, което се използвало само при крайна нужда от властта. Според някои неговите момчета са участвали в обезвреждането на похитен самолет на летище Варна.

Най-елитното поделение на МВР, където служеха т. нар. „хора без лица", е създадено през 1979 г. От 1984-та те вече са известни като „червените барети". Прозвището на командосите, а с него и страховитата им слава се утвърждават, когато те действат в помощ на милиционерите във Възродителния процес. Тогава техен шеф е генерал Сава Жендов, а специалната част минава към направление „Терор" на Шесто управление на Държавна сигурност.  
Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Бащата на дядо Николай командвал червени барети". Също така можете да намерете много други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |