Най-големият майстор-резбар пристига в Хасково
Неделя, 18 Ноември 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Най-големият майстор-резбар пристига в Хасково

Най-големият майстор-резбар пристига в Хасково

Източник: Snews.bg
Публикувано: 10:41 / 21.11.2009
Единственият титулуван "Уста" (майстор) в България, Дарин Божков, пристига днес в Хасково по покана на Туристическия информационен център. Майстор Дарин е направил иконостаса в църквата „Успение Богородично" в село Узунджово. Глаголичната молитва е резбована за първи път именно на този иконостас. Архиерейският трон, който ще бъде поставен в църквата, е дарение от семейството на Първомайстор Дарин Божков за храма. На среща-разговор днес той ще разкаже за резбоването на иконостаса, за процеса на творческата работа и символиката на глаголическите знаци. 

Уста Дарин Божков е продължител на род с двестагодишна традиция в строителството и дърворезбата. Той е възпитаник на Тревненската художествена школа и Художествената Академия "Н. Павлович", със специалност дърворезба - художествена обработка на дървото, съобщава Дарик.

Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Най-големият майстор-резбар пристига в Хасково". Също така можете да намерете много други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |