Показват подаръците на Тато в Созопол
Неделя, 24 Юни 
Snews.bg - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
SOUTHERN NEWS - ЮЖНИТЕ НОВИНИ
  Начало » Новини » Показват подаръците на Тато в Созопол

Показват подаръците на Тато в Созопол

Източник: Snews.bg
Публикувано: 11:07 / 19.07.2009
Колекцията съдържа общо 57 от подаръците, които Тодор Живков е получавал от бивши президенти, министър-председатели и официални правителствени делегации от цял свят, докато е бил начело на държавата.  

Интерес предизвикват седлото за камила, подарено на Живков от Моамар Кадафи, макетът от слонова кост на двореца Тадж Махал - подарък от Индира Ганди, маска от Шри Ланка.

Подаръците са от цял свят – от Монголия, Чили, Сеул, Йемен, Лаос, Япония, Кувейт. Голяма част от даровете са от бивши съветски величия - масивни кристални купи от Горбачов и Черненко, и комплект за лов от Брежнев.   

Бившият първи е получил много дарове и от български делегации, предимно за годишнини и юбилеи.

„Голяма част от подаръците са изработени от слонова кост, злато, сребро или са украсени със скъпоценни и полускъпоценни камъни”, разказа директорката на Историческия музей в родния град на Тато - Правец, Таня Борисова, цитирана от Бургасинфо.

Според нея колекцията представлява интерес не само като отделни произведения на изкуството, които свидетелстват за културата на различните народи, но и като свидетелство за връзките на България с останалия свят.

Колекцията от дарове, която напуска за първи път Правец, ще остане в Созопол до края на лятото. Предвижда се тя да обиколи и други градове на страната.   

Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение от екипа на Snews.bg.
Поставянето на връзки към материали в Snews.bg е свободно.

 Тази страница съдържа информация върху настоящи събития около "Показват подаръците на Тато в Созопол ". Също така можете да намерете много други актуални новини.

Шаблон: Rockettheme |